Bő 30 év múlva már 10 milliárd ember lesz a Földön

India pedig már 2024-re megelőzi Kínát. Az évszázad közepére a 60 év felettiek száma megduplázódva 2 milliárd fölé nő, aztán 3 milliárd fölé.

Hét éven belül India lesz a világ legnépesebb országa, megelőzi Kínát, Nigéria pedig 2050-re a harmadik helyre kapaszkodik fel, maga mögött hagyva az Egyesült Államokat – áll az ENSZ legfrissebb jelentésében, amely szerint a világ lakossága az évszázad derekára megközelíti a tízmilliárdot.A világszervezet szerint jelenleg a világon közel 7,6 milliárd ember él, és a számuk 2030-ra 8,6 milliárdra, 2050-re 9,8 milliárdra, a századfordulóra pedig 11,2 milliárdra nő. Évente körülbelül 83 millióval nő a Föld lakossága, és ez a növekedési tendencia várhatóan folytatódni fog, miközben a termékenységi ráta – amely a hatvanas évek óta folyamatosan csökken – a jövőben is visszaesést fog mutatni.

John Wilmoth, az ENSZ gazdasági és szociális ügyekkel foglalkozó hivatal népesedési osztályának igazgatója szerint figyelemre méltó a lakossággyarapodás Afrikában: mostantól 2050-ig a világlakosság növekedésének felét ez a kontinens adja majd. A másik szélsőséges tendencia pedig Európában várható, ahol a lakosság lélekszáma az elkövetkező évtizedekben valamelyest csökkenni fog.

A lakosságnövekedés lassulása mellett az alacsony termékenység az oka a lakosság elöregedésének. Az előrejelzés szerint a hatvan év felettiek száma a világon több mint kétszeresére, a jelenlegi 962 millióról 2,1 milliárdra nő 2050-re, és több mint háromszorosára 2100-ra, amikor eléri a 3,1 milliárdot. Európában már most is a lakosság negyede hatvan év feletti, és az ENSZ előrejelzése szerint 2050-re eléri a 35 százalékot, majd körülbelül ugyanilyen marad az évszázad hátralévő részében is.

(MTI)