Nagy meglepetést okozott a magyar ipari termelés

Valami olyan történt az iparban, amit hosszú évek óta nem láthattunk.
Kapcsolódó cikkek

Márciusban az ipari termelés volumene 0,8 százalékkal haladta meg az előző havi szintet, és immár fél éve folyamatosan emelkedik.

A Portfolió szerint a növekedés megindulása egyértelműen az európai gazdaság élénkülésére vezethető vissza, amiből a magyar export profitál. Némi élénkülés a belföldi értékesítésekben is megfigyelhető, de valószínű, hogy ezek is az exporthoz kötődő beszállítói tevékenységek, írta a lap.

A növekedés érdekessége, hogy hosszú évek óta ez az első olyan tartósabbnak mondható periódus, amikor nem a járműgyártás az első számú húzóerő. Az autóipari gyáraink vagy teljes kapacitáson üzemelnek, vagy a jelenlegi termékportfólió megújításra vár, így másfél éve trendszerű stagnálást láthatunk.

A növekedésben szerepet játszik, hogy a tavalyi év gyenge volt, ugyanakkor a jövővel kapcsolatban bizonytalanságot jelent, hogy a rendelésállomány nemigen akar emelkedni, írták.

Az első negyedévben összességében az ipar közel 8 százalékos többletet ért el, ez alapján az ágazat a negyedéves GDP-bővüléshez 1,5 százalékponttal járulhat hozzá. Elemzői vélemény szerint, a jelenlegi kilátások alapján az ipar 2017-ben 5 és 10 százalék közötti növekedésre lehet képes.