Több 10 ezer forinttal csökkentenék az alacsony jövedelműek adóját

A Párbeszéd szerint véget kell vetni a szegények agyonadóztatásának.
Kapcsolódó cikkek

Szégyenteljes adat látott napvilágot: Magyarországon adóztatják a legnagyobb mértékben az alacsony jövedelműeket – írja a Párbeszéd közleményében. Hozzáteszik: ez nem mehet így tovább, ha rajtuk múlna, több tízezer forinttal csökkentené az alacsony és közepes jövedelműek által fizetett adót, amint azt a közgazdászok által is reálisnak elismert alapjövedelem-tanulmányában bemutatta.

Az OECD adatai szerint Magyarországon az egyik legnagyobb a munkára rakódó adó a tagországok közül. Nincs még egy kormány a világon, amely ennyire meg merné adóztatni az alacsony jövedelmeket. Az adat a párt szerint híven tükrözi a többször hangoztatott lázári-filozófiát: akinek nincs semmije, az annyit is ér.

A Párbeszéd Magyarországért azonban azt a filozófiát vallja, hogy minden embernek joga van a méltó élethez, minden dolgozónak joga van a méltó, tisztességes munkabérhez.

A párt forintra kiszámolt, közgazdászok által is reálisnak elismert alapjövedelem-tanulmányában részletesen bemutatta, hogy az alacsony és közepes jövedelmeknél az adómértéket nagymértékben lehet és kell is csökkenteni.