Visszamenőleges nyugdíjemelést kezdeményez az LMP

Az LMP azt javasolja, hogy májustól - januárig visszamenőleg - 1 százalékkal emelkedjenek a nyugdíjak. Az ellenzéki párt emellett az öregségi nyugdíjminimum 50 ezer forintra emelését is kezdeményezi.
Kapcsolódó cikkek

Schmuck Erzsébet csütörtöki, budapesti sajtótájékoztatóján ismertette javaslataikat. Bírálta, hogy bár erre az évre 2,6 százalékos inflációval számol a kormányzat, az öregségi járadékokat mindössze 1,6 százalékkal növelték. Azt elismerte, hogy a különbözetet novemberben megkapnák az idősek, addig azonban a kormány használja a pénzüket – kifogásolta.
Közölte azt is: egy másik javaslatukban a nyugdíjminimum összegét növelnék a jelenlegi 28 500 forintról 50 ezerre. Az intézkedés ismertetése szerint néhány tízmilliárd forintnyi kiadást jelentene.

A képviselő – kiemelve, hogy mintegy egymillió ember kap 100 ezer forintnál alacsonyabb összeget havonta – elfogadhatatlannak tartotta, hogy a nyugdíjasok nem részesülnek a gazdasági növekedés eredményeiből.

A politikus reagált a Központi Statisztikai Hivatal keresetnövekedést és munkanélküliséget mutató adataira is, felszólítva a kormányt: ne bújjon az átlagszámok mögé, hiszen jelentős különbségek vannak az országban. Példaként azt mondta: míg az ország nyugati felében 2 százalék alatt van a munkanélküliek száma, keleten a közfoglalkoztatással együtt is mintegy 10 százalékos az arányuk.