4 százalék feletti GDP-növekedést jósol a Pénzügykutató 2017-re

Az alacsony bázison megugranak a beruházások, a fogyasztást pedig a továbbra is dinamikusan emelkedő reáljövedelmek mellett az erősödő áruhitelezés is táplálja.
Kapcsolódó cikkek

A bruttó hazai termék (GDP) növekedési üteme 4 százalék fölé emelkedhet az idén, mivel az alacsony bázison megugranak a beruházások, a fogyasztást pedig a továbbra is dinamikusan emelkedő reáljövedelmek mellett az erősödő áruhitelezés is táplálja a Pénzügykutató Zrt. szerdán bemutatott legfrissebb előrejelzése szerint.

A kutatók szerint 2017-ben jórészt az uniós pénzforrások megnyílása, valamint a választások előtti “kiengedő” költségvetési és jövedelempolitika hatására élénkül a gazdaság,  miközben a tartós növekedést akadályozó szerkezeti problémák fennmaradnak.

A prognózis alapján:

A magyar gazdaság többszörös külső függőségben van

A tavalyi év megmutatta, hogy tetemes uniós forrás felhasználása nélkül még rásegítő gazdaságpolitikával sem képes a felzárkózáshoz elégséges növekedést elérni a kormány. Az ország számottevő működőtőke-importra (FDI) szorul. A kormány azonban központosítási törekvéseivel, a versenykorlátozó intézkedéseivel, valamint az extraterhekkel és a piaci korlátozásokkal  elriasztja a működőtőke-befektetőket – vélekednek a Pénzügykutató szakértői.

A korábbi években állami támogatásokkal idevonzott befektetések az autóipari konjunktúrától erősen függő, koncentrált ipari és exportstruktúrát hoztak létre. Mind a feldolgozóipar, mind a kivitel egyharmada a járműgyártáshoz kötődik, így az autóexport esetleges csökkenése nem csak a külkereskedelmi többletet erodálná, hanem a belföldi bruttó kibocsátást is visszavetné.

A főbb ágazatoknál a következőkre számítanak: