Tovább bővült az emberiségre legveszélyesebb szuperbaktériumok listája

Egyre több antibiotikumoknak ellenálló baktérium van, az emberiség ideje pedig rohamosan fogy.
Kapcsolódó cikkek

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) rangsorolta az emberiségre legveszélyesebb, az antibiotikumokkal szemben ellenálló szuperbaktériumokat – írja a BBC. A lista összeállításánál a globális halálozási rátát, illetve azt vették figyelembe, hogy a baktérium mennyire rezisztens az antibiotikumokkal szemben. Szempont volt az is, hogy az adott vaktérium okozta megbetegedés mekkora terhet ró az egészségügyi rendszerekre.

A lista élén a gramm-negatív baktériumok állnak, ezek közé tartozik az E. Coli is, amely tüdő gyulladást és vérmérgezést okozhat a legyengült kórházi betegeknél. A listát a nyáron, Németországban esedéked G20 csúcs előtt is átnézik. A szervezet célja, hogy felhívja a kormányok figyelmét a szuperbatériumok veszélyeire és olyan antibiotikumok fejlesztését szorgalmazza, amelyek hatásosak ellenük.

Egyedül a gyógyszeriparnak nem fog menni

A  WHO főigazgató-helyettese, dr. Marie-Paule Kieny elmondta: a szuperbaktériumok száma rohamosan nő, ezért a kormánynak is ki kell venniük a részüket a harcból, mert ha csak gyógyszeripartól várják a megoldást, az emberiség ki fog futni az időből. Kieny hozzátette: az is veszélyforrás lehet, hogy a gyógyszeripari vállalatoknál fontosabb szempont lesz a profit, mint a hatékony megoldás.

A listán válságos besorolást kapott az Acinetobacter baumannii, Pseudomonas aeruginosa, Enterobacteriaceae, magas prioritásúként nevezték meg az Enterococcus faecium, Staphylococcus aureus, Helicobacter pylori, Campylobacter, a szalmonella és a gonokokkusz baktériumat, közepes prioritású kategóriába került a Haemophilus influenzae és a Shigella-baktérium.