Hölgyeim és Uraim, magyar siker: végre valaminek a díszvendégei vagyunk

Erre huhogjanak a fintorgók, fintorogjanak a huhogók!

Ma tartják Berlinben a Nemzetközi Zöld Hét (Internationale Grüne Woche – IGW) ünnepélyes megnyitóját, a világ legnagyobb mezőgazdasági, élelmiszeripari és kertészeti fogyasztói vásárán

ismét Magyarország a díszvendég.

Tessék a kis dolgoknak is örülni!

A berlini vásárvárosba szervezett csütörtök esti ünnepségen magyar művészekkel tartanak gálaműsort, és Magyarország ad fogadást. A lineup majdnem olyan erős, mint a Szigeten. Az ünnepségen Christian Schmidt német mezőgazdasági és élelmezésügyi miniszter mellett

beszédet mond Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter.

Magyarország az idén 45. alkalommal vesz részt az IGW-n, és 2010 után már másodszor nyerte el a partnerországi címet. Erre huhogjanak a fintorgók, fintorogjanak a huhogók!

A vásár péntek reggel kezdődik a német szakminiszter és Berlin kormányzó polgármestere, Michael Müller hagyományos körsétájával, amely ezúttal a magyar pavilontól indul, ahol Fazekas Sándor fogadja a vendégeket.

A csaknem 1700 négyzetméteres magyar pavilonban több mint 30 kiállító mutatja be termékeit, egyebek mellett borokat és pálinkákat, húskészítményeket és édességeket.

A magyar kiállítás mottója:

Hagyományokban gazdag, sokszínű, természetes: Magyarország

(Traditionsreich, Vielfältig, Natürlich: Ungarn).

Az IGW-t az idén 82. alkalommal rendezik meg. A 118 ezer négyzetméteren berendezett vásáron 66 országból 1650 kiállító vesz részt. A január 29-ig tartó rendezvényre a szervezők várakozásai szerint 400 ezren látogatnak el, köztük 100 ezer szakmai vendég.

Az új témák között szerepel a kézműves ital-, és ételkészítés, illetve az “úgynevezett streetfood” előretörése, és Di Vin néven nemzetközi borkiállítást is szerveztek a vásár keretében.

A berlini rendezvény az agrárdiplomácia egyre fontosabb fóruma is. Az idén kilencedik alkalommal tartják meg az agrárminiszterek csúcstalálkozójának is nevezett Globális Élelmezési és Mezőgazdasági Fórumot (GFFA), amelyen részt vesz Fazekas Sándor.