A brit elemzők szerint Olaszország hamarosan elbúcsúzhat az euróövezettől

Londoni elemzők szerint 30 százaléknál kisebb az esélye, hogy Olaszország öt év múlva is az euróövezetben lesz.
Kapcsolódó cikkek

Az egyik legtekintélyesebb londoni gazdasági elemzőház, a Centre for Economics and Business Research (CEBR) szakértői hétfői helyzetértékelésükben felidézik: már öt évvel ezelőtt is kétségesnek tartották, hogy Olaszország még tíz évet kibír a valutaunióban.

Öt év elteltével Olaszország ugyan még mindig az euróövezet tagja, de az ország irányíthatóságának javítását célzó reformprogram jelentős többségű elvetése, valamint a széles körben megbecsültségnek örvendő Matteo Renzi miniszterelnök lemondása még tovább növelte annak az esélyét, hogy meg vannak számlálva Olaszország napjai az euróövezetben.

A CEBR elemzőinek számításai szerint az olasz gazdaság versenyképességi pozíciója 2000 óta – az egységnyi termékértékre jutó munkaköltség OECD-mércéjén – 14 százalékkal romlott.

Mint írtuk, hajnalban mélypontra került a forint a dollárral szemben, és a mélybe zuhant az euró is a szavazás után. Olaszország és az euróövezet egésze is képes lesz kezelni azt a politikai megrázkódtatást, amelyet Matteo Renzi olasz miniszterelnök lemondása jelent – vélekedett Pierre Moscovici gazdasági és pénzügyekért felelős uniós biztos hétfőn Brüsszelben.

Az unió szerint viszont nem kell aggódni, nem lesz válság.

(MTI)