Alaposan megzuhantak a beruházások

Hiányoznak nagyon az uniós pénzek - ebből is látszik.
Kapcsolódó cikkek

2016 III. negyedévében a nemzetgazdasági beruházások volumene 9,3 százalékkal elmaradt az előző év azonos időszakitól – jelentette a KSH. Ami jókora zuhanás. Persze ha azt nézzük, hogy a második negyedévben mekkora volt a visszaesés, akkor ez már kifejezetten jó eredmény.

Eltérően alakult a beruházások volumene a vállalkozások és a költségvetési szervek esetében: míg a vállalkozások körében (legalább 50 főt foglalkoztató vállalkozások) nőtt (3,3%), addig a költségvetési szerveknél – az uniós forrásból finanszírozott fejlesztések alacsonyabb volumene miatt – 57 százalékkal csökkent az egy évvel korábbihoz mérten.

2016 első három negyedévében a beruházási teljesítmény 14 százalékkal visszaesett az egy évvel ezelőttihez képest.

2016 III. negyedévében az előző negyedévhez képest a szezonálisan kiigazított volumenindexek szerint a beruházások 2,7 százalékkal növekedtek.

2016 III. negyedév részletek:

Jövőre ismét felgyorsulnak a beruházások az elemzők szerint

A beruházások idei visszaesése lassul az év végén, jövőre pedig már ismét felfutás várható – közölték az MTI-nek nyilatkozó elemzők a beruházások harmadik negyedévi alakulását mutató friss statisztikai adatokat kommentálva.

Virovácz Péter, az ING Bank vezető elemzője hangsúlyozta: hiányoznak a gazdaságból az uniós források, de a beruházási aktivitás erősödött, a második negyedévi 20,3 százalékos visszaesés után a harmadikban 9,3 százalékkal csökkent a beruházások volumene. Kiemelte, hogy a vállalkozások körében 3,3 százalékos növekedés volt a tavalyi harmadik negyedévhez viszonyítva, a versenyszféra már kezd magára találni.

Török Zoltán, a Raiffeisen Bank vezető elemzője kiemelte: a beruházások döntően az uniós forrásokból finanszírozott állami fejlesztések hullámzása miatt estek vissza. A szakértő várakozása szerint a visszaesés mértéke az idei utolsó negyedévben tovább csökken, jövőre pedig jelentős mértékben emelkednek a beruházások, mert a magánszféra jelenleg is látható növekedése folytatódik, másrészt az uniós pénzek újból jelentősebb mértékben megjelennek majd.