A taxisok szerint ezért fuccsolt be az Uber-utód

Szünetelteti sofőrös bérautó-szolgáltatását az autómegosztó szolgáltatás egyik szellemi utódjának tekintett Car4You.
Kapcsolódó cikkek

Mint pár napja írtuk, leállította sofőrös bérautó-szolgáltatását az egyik személyszállító cég, a Car4You, amelyet a piacon az Uber autómegosztó szolgáltatás egyik szellemi utódjának tekintettek. A Car4You egyébként nyár végén debütált a magyar piacon. 

A cégnek az a kombinált szolgáltatása nem érhető el, ami “gyakorlatilag taxis szolgáltatásnak minősül”. Ennek a lényege az volt, hogy sofőrrel együtt lehetett autót bérelni, okostelefonos applikáció segítségével, és a fővárosi taxirendeletben megállapított fix tarifánál olcsóbban. A cég azt is közölte honlapján, hogy mindent megtesznek a szüneteltetett szolgáltatás újraindításért. 

A két szolgáltatás – az autóbérlés és a sofőrszolgáltatás – ugyanakkor külön-külön továbbra is elérhető a cég honlapján közzétett tájékoztatás szerint.

A taxisok szerint ez lehet az ok

Metál Zoltán, az Országos Taxisszövetség elnöke most azt nyilatkozta a Magyar Időknek, hogy a szolgáltatás leállása azt sejteti, hogy a cég működése nem felelt meg a taxistevékenységre vonatkozó szabályozásnak.

Véleménye szerint számos cég próbálja meg kijátszani a törvényi szabályozást, ideig-óráig tudnak is működni, azonban amikor a tevékenységük átlép egy nagyságrendet, és a hatóságok számára nyilvánvaló lesz a működésük jellege, akkor megbüntetik őket.

Ennek ellenére a piacon fellelhetők kisebb-nagyobb vállalkozások, amelyek sárga fólia és rendszám nélkül tevékenykednek, sofőrszolgálatok vagy autókölcsönzési tevékenység mögé bújnak, de a törvényi szabályozás ebben a kérdésben szigorú és egyértelmű – mondta Metál Zoltán.

Háború volt

Emlékezetes háború volt, amikor a taxisok hónapokon át blokádokkal harcoltak a világszerte elterjedt Uber ellen. Több országban sikerült az Ubernek megállapodnia a kormányokkal, városvezetésekkel, Magyarországon nem, győzött a taxislobbi. Az Uber helyét azóta többen, többféleképpen igyekeznek betölteni.