Nyáron csúcson volt a foglalkoztatás

135 ezerrel több volt a foglalkoztatott, 77 ezerrel kevesebb a munkanélküli.
Kapcsolódó cikkek

Foglalkoztatottság

2016. június–augusztusban a foglalkoztatottak létszáma 4 millió 386 ezer fő volt, 135 ezer fővel több, mint egy évvel korábban – jelentette a KSH.

Közülük 4,04 millióan dolgoztak az elsődleges munkaerőpiacon, 230,8 ezren közfoglalkoztatásban, és 114,8 ezren külföldi telephelyen. Az összességében 135 ezer fős növekedéshez a hazai elsődleges munkaerőpiac majdnem 130 ezer fővel járult hozzá. A közfoglalkoztatottak köre több mint 4 ezer fővel, a külföldi telephelyen foglalkoztatottak száma mintegy másfél ezer fővel bővült.

Munkanélküliség

2016. június–augusztusban a munkanélküliek száma az egy évvel korábbihoz képest 77 ezer fővel 227 ezerre, a munkanélküliségi ráta 1,7 százalékponttal 4,9 százalékra esett vissza. A férfiakat és a nőket közel azonos szintű munkanélküliség jellemezte, ugyanakkor a javulás a nők esetében nagyobb mértékű volt.

2016. június–augusztusban az egy évvel korábbihoz képest:

A munkanélküliség átlagos időtartama 18,6 hónap; a munkanélküliek 49,3 százaléka legalább egy éve keres állást, vagyis tartósan munkanélkülinek számít.

A Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat adminisztratív adatai szerint a nyilvántartott álláskeresők létszáma 2016. augusztus végén 16,4 százalékkal 283 ezer főre csökkent az egy évvel korábbihoz képest.

Elemzők: a munkaerőpiaci mutatók a gazdaság élénkülését is jelzik

Banki elemzők szerint a munkaerőpiac javulása a gazdaság élénkülését jelzi, ugyanakkor a fokozódó munkaerőhiány előbb-utóbb a fejlődés gátjává válhat – figyelmeztetnek.

Suppan Gergely, a Takarékbank elemzője szerint a foglalkoztatás dinamikus emelkedése élénk gazdasági növekedést tükröz, így a GDP növekedése a második fél évben tovább gyorsulhat. A szakember arra számít, hogy a következő hónapokban, szezonális hatások miatt, a foglalkoztatottak száma elérheti a 4,4 milliót, a munkanélküliségi ráta pedig tovább mérséklődhet. Az idén 5,3 százalékra csökkenhet az átlagos munkanélküliségi ráta a tavalyi 6,8-ról, jövőre pedig 5 százalék alá mérséklődhet.

Virovácz Péter, az ING bank elemzője azt emelte ki, hogy a munkaerőpiac ilyen mértékű javulását, valamint a bejelentett új beruházásokat is figyelembe véve, a munkaerőhiány tovább fokozódhat a következő negyedévekben, amennyiben a döntéshozók nem lépnek időben. Mindez pedig gátjává válhat a gazdasági fejlődésnek.