Molnár: gigabüntetést kaphat Magyarország Paks2 miatt

A DK információi szerint az Európai Bizottság jókora büntetést szabhat ki Magyarországra a paksi bővítés kapcsán.

Amikor kiderült, hogy Paks2 Európa legdrágább áramát termelheti majd, emiatt pedig működésképtelen lehet magyar állami támogatás nélkül, az ügyben az Európai Bizottsághoz fordultam – írta közleményében a DK ügyvezető elnöke, Molnár Csaba EP-képviselő.

Kérdésére állítása szerint Margrethe Vestager versenypolitikáért felelős uniós biztos adott lesújtó választ.

Ha volt tiltott állami támogatás, az sokba kerülhet mindnyájunknak

A biztos válasza szerint a jelenleg is folyamatban lévő bizottsági vizsgálat hivatott kideríteni, hogy történt-e az ügyben tiltott állami támogatás. Ha igen, akkor válasza szerint

a tagállam kötelezhető az állami támogatásként nyújtott összeg egy részének vagy egészének visszafizettetésére.

Ez Paks 2 ügyében azt jelentené, hogy az alapjában véve is 12 milliárd euróba kerülő, drágán termelő és korszerűtlen erőmű költségei újabb súlyos milliárdokkal bővülhetnek, amelyeket természetesen szintén a magyarokkal fizettetne ki a kormány – derült ki.

A Demokratikus Koalíció szerint ezt kellene tenni

Úgy vélik ezért, hogy még az előtt le kell állítani a paksi bővítést, hogy a Bizottság megbünteti hazánkat az oroszokat helyzetbe hozó állami támogatás miatt. Az ellenzéki pártnak meggyőződése, hogy a generációkat eladósító,  átláthatatlan és korrupciógyanús paksi bővítés kizárólag az orosz hitelezőnek, a fejlesztést végző orosz cégnek és a majdani fideszes alvállalkozóknak érné meg.

A DK szerint szégyen, hogy a magyar emberek érdekeit ismét Brüsszelben képviselik az Oroszországgal titokban
üzletelő Orbán-kormánnyal szemben.