148 ezerrel többen dolgoztak, mint egy éve

Csökkent a munkanélküliek száma, 148 ezer fővel dolgoznak többen, mint egy évvel ezelőtt.
Kapcsolódó cikkek

2016. május–júliusban a foglalkoztatottak létszáma 4 millió 372 ezer fő volt, 148 ezer fővel (3,5 százalékkal) több, mint egy évvel korábban. A 15–64 évesek foglalkoztatási rátája 66,9 százalékra emelkedett, a nők foglalkoztatási mutatója valamivel nagyobb mértékben javult – jelentette a KSH.

Az összességében 148 ezer fős növekedéshez a hazai elsődleges munkaerőpiac 128 ezer fővel járult hozzá, a közfoglalkoztatottak köre 13 ezer fővel bővült. A külföldi telephelyen foglalkoztatottak száma – a mintavételi hibahatáron belül – 7 ezer fővel nőtt – tért ki rá a KSH.

Munkanélküliség

Ugyanebben az három hónapban a munkanélküliek száma az egy évvel korábbihoz képest 78 ezer fővel 228 ezerre, a munkanélküliségi ráta 1,8 százalékponttal 5,0 százalékra csökkent. A nőket alacsonyabb szintű munkanélküliség jellemezte, esetükben a javulás is nagyobb mértékű volt.

A munkanélküliség átlagos időtartama azonban még mindig 18,8 hónap, és a munkanélküliek 49,6 százaléka legalább egy éve keres állást, vagyis tartósan munkanélkülinek számít.

A Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat adminisztratív adatai szerint 2016. július végén a nyilvántartott álláskeresők létszáma 19,3 százalékkal 292 ezer főre csökkent az egy évvel korábbihoz képest.

Elemzők: minden eddiginél jobbak a munkaerő-piaci mutatók

A munkanélküliségi és a foglalkoztatási ráta is rekordot döntött, és az aktivitási ráta is emelkedett május-júliusban – emelték ki az MTI-nek nyilatkozó elemzők a KSH keddi adatismertetése után.

Virovácz Péter, az ING Bank vezető elemzője az MTI-nek rámutatott: Magyarországon még soha nem volt ilyen alacsony, 230 ezernél is kevesebb a munkanélküliek száma.     Ürmössy Gergely, az Erste Bank makrogazdasági elemzője hangsúlyozta: az aktivitási ráta emelkedése azt mutatja, hogy egyre többen jelennek meg a munkaerőpiacon.

A szakértő becslése szerint az éves munkanélküliségi ráta 5,4 százalék lehet, jövőre folytatódhat a csökkenő tendencia és átlagosan 5 százalékosra mérséklődhet.

NGM: 660 ezerrel nőtt a foglalkoztatottak száma 2010 óta

Az elmúlt hat évben több mint 660 ezerrel nőtt a foglalkoztatottak száma, és 5 százalékra csökkent a munkanélküliség, de van még tartalék, 250 ezren várnak munkára – mondta Cseresnyés Péter munkaerőpiacért és képzésért felelős államtitkár a friss statisztikai adatokra reagálva kedden az M1 aktuális csatornán.

Hozzátette, a vendéglátás, mezőgazdaság, informatika, feldolgozóipar is keresi a munkavállalókat, ezt az igényt kell kielégíteni megfelelő képzéssel, orientálással. Az elmúlt időszakban már látható volt, hogy verseny alakult ki a piacon a szakképzett munkaerőért, amit az is mutat, hogy lassan három éve jelentősen emelkednek a reálbérek Magyarországon – tette hozzá.

Hangsúlyozta, mindenkinek, a munkavállalóknak, a munkaadóknak és a kormánynak is az az érdeke, hogy továbbra is jelentős mértékben nőjön a foglalkoztatottak száma. A képzések, foglalkoztatás-politikai eszközök segítségével tudnak újabb munkavállalókat a munkaerőpiacra terelni – mondta.

Csúcs

A Nemzetgazdasági Minisztériumnak az adatközlést követően kiadott kommentárja kiemelte, hogy a foglalkoztatottak száma újabb csúcsot döntött, az 5 százalékos munkanélküliségi ráta pedig olyan alacsony, amilyet a rendszerváltás óta még nem mértek az országban.

A versenyszféra folyamatos bővülésének, a munkát terhelő adók csökkentésének és a munkahelyvédelmi akciónak köszönhetően töretlenül emelkedik a foglalkoztatottság Magyarországon, ami a költségvetés bevételeinek alakulására és a háztartások fogyasztására is kedvező hatással van – hangsúlyozta az NGM.

MSZP – nem úgy van az!

Több mint 600 ezerrel nőtt a külföldön foglalkoztatottak száma – reagált az NGM-államtitkár nyilatkozatára az MSZP.

Emlékeztettek, hogy Orbán Viktor 2010-ben 1 millió új, magyarországi, adófizető munkahelyet ígért. Ehhez képest hat év alatt gyakorlatilag csak a közfoglalkoztatásban és a munkaügyi statisztikákban hozott létre munkahelyeket – kommentáltak a szocialisták.

Az Orbán-kormány a legóvatosabb becslések szerint is több százezres nagyságrendben növelte a külföldön dolgozó magyarok számát: az elmúlt évek bér- és adópolitikája miatt Budapest után ma London a második legnagyobb magyar város – jegyezték meg.

Fideszes rekontra

Ezt persze a kormánypárt sem hagyta ennyiben, közölte: az MSZP megduplázta, a kormánypárt kevesebb, mint felére csökkentette a munkanélküliséget. A Fidesz-frakció azt írta, hogy a szocialisták kormányzása idején, még aki dolgozott, az se jutott előre a sorozatos adóemelések és megszorítások miatt.

A polgári kormányzás kezdete óta 12 százalékról 5 százalékra csökkent a munkanélküliség és a dolgozókat adócsökkentésekkel, béremelésekkel segítik. Kevesebb, mint felére csökkentették a szja-t, visszaállították és évről évre bővítik a családi adókedvezményt, és béremelést indítottak egyebek mellett az egészségügyi dolgozóknak, a katonáknak, rendőröknek, pedagógusoknak, bölcsődei, felsőoktatási és a kormányhivatali dolgozóknak – tették hozzá.