Csak lájtosan nőtt a turizmus júniusban

1,5 százalékkal nőtt a szálláshelyek vendégforgalma.
Kapcsolódó cikkek

2016. júniusban a külföldi vendégek által eltöltött éjszakák száma 1,4 százalékkal csökkent, a belföldi vendégek által eltöltötteké 4,3 százalékkal emelkedett az egy évvel korábbi szinthez képest. A kereskedelmi szálláshelyek – folyó áron számolt – bruttó árbevétele 2,9 százalékkal nőtt – írta a KSH.

Nem jött kevesebb külföldi, csak rövidebb ideig maradtak

A külföldi vendégek száma nem változott, az általuk eltöltött vendégéjszakáké 1,4 százalékkal (1 millió 225 ezerre) csökkent. A külföldivendég-éjszakák száma a kilenc turisztikai régióból háromban nőtt és egyben stagnált.

A legjelentősebb küldő országok közül az Egyesült Királyságból, Csehországból és az Egyesült Államokból érkező vendégek által eltöltött vendégéjszakák száma 8,5, 13 és 3,9 százalékkal bővült. Csökkent viszont a Németországból, Lengyelországból és Ausztriából érkező vendégforgalom, esetében 11, 16, illetve 15 százalékkal. Az Oroszországból érkező vendégek pedig 15 százalékkal kevesebb vendégéjszakát töltöttek Magyarországon.

2016. június 30-án az előző év azonos időpontjához képest a hazánkban működő egységek száma (3177-re) és a kiadható férőhelyek száma (312 ezerre) egyaránt 1,8 százalékkal csökkent.

Az év első hat hónapjában