Dízelbotrány: az Audi is magyarázkodhat

Emissziós értékeket manipuláló funkciókra bukkantak amerikai hatósági vizsgálatok során az Audi 3,0 literes dízelmotorjának vezérlő szoftverében.

Emissziós értékeket manipuláló funkciókra bukkantak amerikai hatósági vizsgálatok során az Audi 3,0 literes dízelmotorjának vezérlő szoftverében – számolt be vasárnap a német Bild am Sonntag lap.

A lap úgy tudja, hogy az Audi “nagy” dízelmotorjának vezérlő szoftvere 22 perc üzemidő után lekapcsolja a kibocsátási értékek szabályozását. A motorokat ellenőrző tesztek rendszerint nem vesznek 20 percnél több időt igénybe. A lap megkeresésére az Audi szóvivője a folyamatban lévő amerikai vizsgálatra hivatkozva elzárkózott a technikai részletek kommentálásától.

A német szövetségi gépjármű-nyilvántartó hivatal, a Kraftfahrtbundesamt (KBA) a Fiat motorjainál bukkant néhány hónappal ezelőtt hasonló eljárásra, és kezdeményezett vizsgálatot az Európai Bizottságnál.

A Volkswagen dízelbotrányának rendezéséhez június végén adott zöld utat egy amerikai bíróság. A Volkswagen ennek keretében 14,7 milliárd dollárt fordít az amerikai autótulajdonosokat ért károk megtérítésére, autóik javítására és/vagy visszavásárlására, illetve környezetvédelmi feladatok finanszírozására. A program a Volkswagen 2,0 literes dízelmotorjával Amerikában értékesített 480 ezer autóra terjed ki, a 3,0 literes dízelmotorral szerelt 85 ezer Audi modellre nem.

(MTI)

Címkék: audidízelbotrány