Leggyakrabban három hiba miatt kapunk e-útdíj büntetést

Gyakori, de elkerülhető hibák, amelyek még most is sűrűn eredményeznek büntetést a közúti áruszállítás szereplőinek.
Kapcsolódó cikkek

Idén, 2016. július 1-jén lesz 3 éve, hogy bevezették Magyarországon az e-útdíjat a 3,5 tonna feletti járművek esetében. Az egyik legnagyobb hazai bevallási közreműködő több mint 25 000 jármű adatait elemezve állította össze azoknak a gyakori, de elkerülhető hibáknak a listáját, amelyek még most is több esetben eredményeznek büntetést a közúti áruszállítás szereplőinek.

Az úthasználók interneten és telefonon is lekérdezhetik az aktuális egyenlegüket a NÚSZ-on keresztül, de lehetőségük van egy megállapított minimum összeg rögzítésére is a számlájukhoz. Amennyiben elérik ezt a határt, a rendszer automatikus értesítést küld számukra az alacsony egyenlegről. Ez alap esetben nincs beállítva, viszont egy olyan ellenőrzési pontot ad, ami segít elkerülni a túl alacsony egyenlegből fakadó esetleges büntetést – mondja a WebEye Magyarország ügyvezetője,Deszpot Károly.

Ha megvizsgáljuk a beérkezett adatokat, azt látjuk, hogy indokolt  fixre szerelt fedélzeti eszközzel közlekedni. Ez lehet rejtetten – műszerfal alá – szerelt megoldás, vagy a járművezető-fülkében szabadon elhelyezett fedélzeti eszköz „fixre” kötése is. Utóbbi megvalósítható a szivargyújtóról üzemeltethető OBU-ként vásárolt eszközök esetében is. A fedélzeti eszköz installálását mindenképp javasoljuk szakemberrel elvégeztetni. Legjobb, ha azt az eszköz gyártója, forgalmazója, vagy azok valamely partnerszervize végzi el – teszi hozzá Deszpot Károly.

Egyes úthasználóknak újdonság lehet továbbá, hogy április 4-től a NÚSZ külön nyilvántartásban rögzíti az érvénytelenített fedélzeti eszközöket. Az erre vonatkozó email-értesítésre érdemes odafigyelniük a fuvarozóknak, mivel az itt regisztrált egységekkel – mindaddig, amíg a listán szerepelnek – nem tudják teljesíteni az Útdíjtörvény alapján őket terhelő úthasználati bevallási kötelezettségüket.

Péntektől újabb változások jönnek

2016 július 1-jétől ismét változások jönnek az útdíj rendszer működésében. A NÚSZ Zrt. már közzétette az ekkor hatályba lépő, bevallási közreműködőkre alkalmazott, módosított Általános Szerződési Feltételeit. A változások közül kiemelendő, hogy a fedélzeti eszközök folyamatos használata az úthasználat teljes ideje alatt kiemelt jelentőségűvé válik. Ez még nagyobb fegyelmezettséget kíván meg a szivargyújtóról üzemeltetett OBU-k használóitól.

Ahogyan Deszpot Károly fogalmazott: cégünknél eddig is nagy hangsúlyt fektettünk a folyamatos, személyes partneroktatásokra és a különböző tájékoztatásokra, amivel a helyes útdíj bevallást szeretnénk segíteni. Ezt a jövőben is folytatni fogjuk. Ettől függetlenül azt javasoljuk a fuvarozóknak, hogy ők is folyamatosan tájékozódjanak a szabályozás változásairól, illetve a bevallást segítő lehetőségekről, hiszen a helyes útdíj bevallás mindannyiunk közös érdeke.