Volt elég bevétele a kormánynak, Varga kerülete 300 milliót kap uszodafejlesztésre

A kormány nem változtat a társasági adókedvezmény rendszerén.

A kormány 300 millió forinttal járul hozzá a főváros II. kerületében 2018-ra elkészülő uszoda megvalósításához. Az erről szóló szándéknyilatkozatot Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter, Budapest II-III. kerületének országgyűlési képviselője adta át Láng Zsolt II. kerületi polgármesternek. Az eseményen Pogácsás Tibor, a Belügyminisztérium önkormányzati államtitkára elmondta: a városrészben több sportberuházás is kormányzati segítséggel készült el.

Az NGM közleménye szerint a kormánytámogatásról szóló szándéknyilatkozat aláírása kapcsán Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter kijelentette: az egyre több települési beruházás megvalósításához az alapot a nemzetgazdaság jó teljesítménye és a fegyelmezett költségvetési gazdálkodás sikerei teremtették meg. Vagyis a tavalyi várakozásokon felüli bevételek tették lehetővé a költekezést. (Ez utóbbi az MTI megfogalmazása.)

A miniszter az MTI tudósítása szerint azt is kiemelte: a kormány nem változtat a társasági adókedvezmény rendszerén, továbbra is lehetőséget szeretnének adni arra, hogy az ilyen jellegű sportcélú beruházásoknál a társasági adó (tao) bizonyos részét fel lehessen használni.

Láng Zsolt, II. kerületi polgármester elmondta: a mintegy négymilliárd forintos beruházás 70 százaléka, 2,8 milliárd forint származik vállalatok tao-felajánlásából. Kérdésre válaszolva azt is közölte, hogy mintegy 1 milliárd forintot önerőként az önkormányzat ad a fejlesztéshez.

Régi igénye volt ez a II. kerületnek

Hozzátette: a főváros II. kerületében is számos fejlesztés indulhatott el 2010-et követően a kormány, valamint a II. kerületi és a fővárosi önkormányzat együttműködésének köszönhetően. A Millenáris kibővítése, a Gül Baba türbe környezetének rekonstrukciója, a Klebelsberg-kastély felújítása, a közösségi közlekedés modernizálása mellett az egyik legnagyobb szabású fejlesztés, a hidegkúti uszoda is kormányzati segítséggel valósul meg – jelentette ki a tárcavezető.

A II. kerületi településrész lakóinak régi igénye volt az uszoda megépülése – mutatott rá Varga Mihály. Hozzátette: a több évtizedes elvárás indokolt, hiszen a gyerekek úszásoktatása sem megoldott, a legközelebbi létesítmény, a Császár-Komjádi uszoda, a távolság és a forgalom nagysága miatt sokaknak csak nehezen közelíthető meg.

A kormány, az önkormányzat és a vállalkozói szféra együttműködésének köszönhetően azonban végre megépülhet a pesthidegkúti uszoda. A kormány a 2016-os költségvetésben 300 millió forint közvetlen forrást biztosít a fejlesztésre – mondta el Varga Mihály, hozzátéve, közvetett támogatást jelent a társasági adó sportcélú kedvezménye, amellyel a helyi vállalatok segíthetnek a beruházás megvalósulásában. A szakminiszter rámutatott: az egyik legpéldásabban gazdálkodó fővárosi önkormányzat a II. kerületi, így a helyhatóság is jelentős mértékben tudja támogatni a fejlesztést.
Az úszó- és vízilabda-rendezvények lebonyolítására is alkalmas beruházás mintegy négymilliárd forintba kerül. Az építkezés az előzetes számítások szerint várhatóan 2017 tavaszán kezdődik el, és egyévnyi építési idővel számolva 2018 tavaszán adhatják át.