Vége lehet az áfás számláknak

Az Együtt az adminisztrációs terhek csökkentésére tett javaslatot. Ha rajtuk múlna, nem lennének készpénzes papíralapú számlák sem.
Kapcsolódó cikkek

Végett vetne az áfás készpénzes papíralapú számlák rendszerének az adminisztrációs terhek csökkentésére tett javaslatában az Együtt. A párt elkészítette a kkv-k terheit csökkentő javaslatait, amelyeket hamarosan a parlament elé terjesztenek – írta a Napi.hu.

A Dolgozni, boldogulni program olyan javaslatokat fogalmaz meg, amely a jelenlegi gyenge foglalkoztatási rendszer átalakításra ad alternatívákat. A pártalapítvány negyedik tanulmányát mutatta be most Pápa Levente, az Együtt alelnöke. A dokumentum most a kisvállalkozói terhek csökkentésére fókuszál.

Az anyag támogatja pl. az adminisztrációs plafon bevezetését. Melynek az lenne a lényege, hogy amikor új adminisztrációs terhet írnak elő a cégek számára, az nem történhet meg hatástanulmány készítése nélkül, és ebben arra is ki kellene térni, mennyi többlet munkaórát jelent a bevezetés, és cserébe hol lesz hasonló mértékű csökkentés. Ezért plafon. Kanadában egyébként működik.

Emellett javasolják az áfás számlák újragondolását is, és pl. a készpénzes áfás számlát egy az egyben eltöröltetnék. Az elképzelése szerint olyan elektronikus fizetési rendszert kell kiépíteni, amely automatikusan generálja az e-számlát, majd azt elküldi a NAV-nak és a cégnek.

Bővebb infó itt!