Elemzők a kínai gazdasági növekedés további lassulására számítanak

Ami még így is 6,5 százalék pluszt jelenthet idénre.
Kapcsolódó cikkek

Elemzők szerint Kína gazdasági növekedése tovább lassul idén és jövőre, miközben arra számítanak, hogy az ázsiai központi bank kamatot csökkent 2016-ban.
A Reuters által megkérdezett 65 elemző véleményének átlaga szerint a kínai hazai össztermék (GDP) növekedése idén 6,5 százalékra, az évszázad eleje óta legalacsonyabb szintre lassul a tavalyi 6,9 százalékról, jövőre pedig 6,3 százalék lesz a bővülés üteme.

A kínai gazdaság idei első negyedévi teljesítményéről szóló adatot április 15-én ismertetik.

Így manőverezik Kína

A kínai központi bank, hogy elkerülje a gazdaság jelentős lassulását, 2014 novembere óta hatszor csökkentette az alapkamatot a jelenlegi 4,35 százalékra, a nagybankok kötelező tartalékrátáját pedig ötödször, 17 százalékra mérsékelte. A tartalékráta csökkentésének célja, hogy friss tőkét szabadítson fel hitelezésre, amelyhez könnyebb hozzájutni  alacsonyabb kamat mellett.

A Reuters-felmérés szerint a megkérdezettek az idei évre egyetlen, 25 bázispontos kamatcsökkentést várnak, illetve azzal számolnak, hogy a jegybank további 150 bázisponttal mérsékli a nagybankok kötelező tartalékrátáját.