Gázpiac: a németeknek lehet üzletelni Putyinnal, másoknak nem

Amit szabad a németeknek, franciáknak, briteknek, nem szabad a litvánoknak, olaszoknak, osztrákoknak.

Az Eurológus terjedelmes cikkben számolt be az európai gázpiac legújabb fejleményeiről. Az összeállítás lényege, hogy az Európai Bizottság  kettős mércét alkalmaz a tagállamaival szemben, ha azok orosz energiacégekkel üzletelnének.

Mikor lesz LNG-terminál Krk szigetén?

A horvát cseppfolyós gázterminál építése nagyon lassan halad. Idén januárban jelentkezett be hét potenciális befektető erre a 600 millió eurós beruházásra, amit 2019 közepén szeretnének befejezni. Amerikai oldalról korábban felmerült az úgynevezett „lebegő” terminál létrehozása, derül ki a kormány júniusi közleményéből. Ez a fajta terminál a hagyományosnál olcsóbb, gyorsabban kivitelezhető, az azonban Horvátországon múlik, milyen döntést hoz, írták. Az Eurológus úgy tudja, hogy a horvát tervekben ennek ellenére egyelőre a drágább, parton megépítendő egység szerepel.

Bár az Európai Bizottság február közepén nyilvánosságra hozta az európai energiabiztonsági csomagját, amely első ránézésre úgy néz ki, mint Oroszország egyik vadabb rémálma, a konkrét projektek szintjén lassúság és kettős mérce tapasztalható.

A cikk szerint Brüsszel a média nyilvánossága előtt hangzatos kijelentéseket tesz, hogy az orosz gázipari vállalatnak, a Gazpromnak be kell tartania az európai versenyfeltételeket, az ellen viszont csak dünnyögve tiltakoznak, hogy a háttérben létrejöjjön egy orosz-német-francia-holland-osztrák beruházás, amely Oroszországot bebetonozza a zsíros nyugati gázpiacra.

Miközben az Európai Unió szankciókkal igyekszik megtörni az Ukrajnában és Szíriában háborúzó Oroszországot, a legbefolyásosabb tagállamok kulcsfontosságú üzleti megállapodáshoz juttatják az orosz állami gázmonopóliumot. Az olasz miniszterelnök Renzi nehezen bocsátja meg az uniós partnereinek, hogy amíg az olasz részvétellel tervezett Déli Áramlatnak pusztulnia kellett, a német gázellátást biztosító északi gázvezeték egyelőre gond nélkül menetel előre.

Giedrius Česnakas, a litvániai Vytautas Magnus Egyetem dékánhelyettese is kettős mércéről beszélt múlt kedden az Európai Parlamentben. „Ha Németország köt alkut Oroszországgal, akkor üzleti vállalkozásról van szó, ha Litvánia, akkor államközi egyezményről.”