Csaba László: A legnagyobb veszély, hogy Magyarország hosszú távon lemarad

Hiányzik az előregondolkodás, a stratégia, ötletszerű a kormányzás.

A magyar gazdaság 2013-2015 között növekedési pályára állt, de ez szerkezeti reformok nélkül kifulladhat – nyilatkozta Csaba László közgazdász, egyetemi tanár a Magyar Nemzet keddi számában.

A magyar gazdaságból nem vonult ki a működő tőke, 82-ről 76 százalékra csökkent az adósságráta, közel 700 ezer munkahely létesült, ennek kétharmada a közmunkán kívül, a magyar gazdaság versenytársainak teljesítménye pedig gyenge. Ugyanakkor fennáll a veszélye annak, hogy a magyar gazdaság beleragad a közepes fejlettség csapdájába, azaz bár nem kerül csődbe, de hosszabb távon alacsony marad a növekedése – tette hozzá.

A szakember óvott attól, hogy az elmúlt évek viszonylag kedvező teljesítményét mechanikusan előre vetítsék a következő évekre. A világgazdaság folyamatai kedvezőtlen irányban változnak. Az amerikai kamatemelés kiszippantja a tőkét a feltörekvő piacokról. Magyarországon az eddigi teljesítmény megőrzéséhez, de még inkább a javításához további erőfeszítésekre lesz szükség.

Komoly gond a magyar gazdaság számára, hogy kialakult egy duális gazdaság, melyben a nemzetközi cégek és szolgáltatások színvonala jó, az egymillió embert foglalkoztató közigazgatás hatékonysága és a kis- és középvállalati szektor termelékenysége, versenyképessége viszont alacsony.

Csaba László szerint probléma a távlatos gazdasági stratégia hiánya, az “ötletszerű kormányzás”, ami a kiszámíthatatlanságot erősíti a gazdaság szereplői számára.

Címkék: Csaba László