Jön a budapesti dugódíj, felkészül: KSH

A tervezett 10-12 ezer forintos évi dugódíj is bekerül majd a KSH fogyasztói kosarába.
Kapcsolódó cikkek

Már a budapesti dugódíj bevezetésére készül a Központi Statisztikai Hivatal – tudta meg a Napi.hu.

Idén januártól öt termék/szolgáltatás került ki és hat került be, ezek összesített súlya 1-2 százalék közötti. Az új reprezentánsokkal és súlyokkal számolt januári inflációs adatokat a KSH a jövő csütörtökön, február 11-én publikálja.

A 2016-ban használt új tételek közül a legizgalmasabbnak a fővárosi behajtási díj vagy Budapest-matrica, lánykori nevén dugódíj tűnik. Bár még csak terv ennek a bevezetése, a KSH már felkészül, hogy akár egy év közbeni bevezetés se okozzon gondot a fogyasztói inflációszámításnál – mondta a lapnak a KSH. Ez azt is jelenti, hogy ezen a soron egyelőre egy nullás érték szerepel a számításoknál.

Bár a főváros vezetése már régóta lebegteti a dugódíj bevezetését, Tarlós István főpolgármester az utóbbi hónapokban úgy nyilatkozott, hogy a dugódíj bevezetésének elméleti határideje 2016 vége – vagyis a KSH okkal készül fel, így egy évközi indulás sem okoz gondot a statisztikusoknak.

Decemberi lapinformációk szerint évi 10-12 ezer forint lesz a díj azoknak, akik átlépik Budapest közigazgatási határát és a belső zónát.