Elbukott a Bosnyák téri plázaprojekt

Már egy éve építkezni kellene, de a befektető kihátrál.

Tíz évvel azután, hogy felvásárolták a Bosnyák teret, a befektető kihátrált a Mundo Center nevű létesítmény felépítése mögül, se pláza, se új városközpont nem lesz – írja a VS.hu.

Karácsony Gergely kerületi polgármester egy évvel ezelőtt még arról beszélt, hogy az építkezés 2015 tavaszán startol, az ő és elődje, Papcsák Ferenc kampányában is téma volt a beruházás. A tervek közt szerepelt egy közpark is tóval, az önkormányzat 500 millió forinttal szállt volna be a közfunkciók kiépítésébe.

Az eredeti projektgazda a lengyel Echo Investment volt, amely tavaly luxemburgi-amerikai tulajdonba került. A cég még 2006-ban 4 milliárd forintért vásárolta meg a Csömöri út-Mosztár utca-Bosnyák utca-Rákospatak utca által határolt 6,8 hektáros területet a zuglói önkormányzattól. Akkor még azzal is számoltak, hogy a négyes metró elér majd idáig.

A vállalások folyamatosan csökkentek, 2008-ban még 170 ezer négyzetméter beépítését tervezték, a 2014-es szándéknyilatkozatban viszont már csak 107 ezer négyzetméteres pláza szerepel 170 üzlettel, egy multiplex mozival és 1400 parkolóhellyel. Ennek építését viszont már egy éve el kellett volna kezdeni.