Máris beindult az újlakás építési láz Budapesten

Sorra indulnak újra a korábban felfüggesztett újlakás-projektek Budapesten. Az ingatlanos név megint szép lesz!

A 24.hu piaci információi szerint máris beindultak az új lakásépítések Budapesten. A nagyobb lakásfejlesztők – pl. a Cordia, Biggeorge, OTP Ingatlan, a BIF – korábban felfüggesztett projekjeiket indították újra. Mindezek évi 7-8000 plusz lakást jelenthetnek 2017 elejére.

Szinte minden szegmensben új projektekről lehet hallani, a sasadi prémium lakásoktól kezdve Angyalföldig. A jól keresőknek egy megfelelő hitellel kombinált konstrukció igen előnyös lehet 2017 közepére.

Az áfacsökkentés hatásait egyelőre nehéz megmondani. Sokak szerint nem lesznek olcsóbbak az újlakás árak a mostaniaknál, mert a fejlesztők lenyelik az áfacsökkentést. Azért, mert a korábbi veszteségeiket akarják behozni, mert emelkedtek az építőanyag árak, és munkaerőhiány van az építőiparban, ami szintén árdrágító hatású.

Mások szerint lesz némi árcsökkenés a kínálat növekedése miatt megnövekedő versenyben, de ez nem minden szegmensben lesz érezhető. A prémium szegmensben nem várható árcsökkenés, hiszen ezeket a lakásokat korábban is el lehetett adni relatíve drágán (5-600 ezer forintos négyzetméteráron). Az árcsökkenés elsősorban a kisebb és a közepes árfekvésű, külvárosi lakásoknál várható Budapesten.

Érdemes olyan fejlesztőt választani, amely a nagy volumen miatt kedvezőbb árakon tudja kínálni a lakásait. Erről bővebben ebben a cikkünkben is olvashat.

Ide kapcsolódó hír, hogy legkorábban a jövő év eljére lehet érzékelhető hatással az új lakások építésére a most bevezetett 10+10 millió forintos otthonteremtési program – mondta Koji László, az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének (ÉVOSZ) elnöke az MTI érdeklődésére kedden.

Jelezte, hogy Budapesten és a vidéki nagyvárosokban ingatlanfejlesztő cégeknek van már több nagyobb társasház építésére előkészített és engedélyezett projektje, amit egyszerűen kivitelezőkkel versenyeztetni kell, így ott fog először növekedni az új építésű lakóingatlanok száma.