Fennakadt a fideszes törvénygyár torkán egy beígért módosítás

Nem tudni, január helyett mikor és hogyan módosul a Munka Törvénykönyve.
Kapcsolódó cikkek

Bár több portál is összefoglalta már ősz óta a Munka Törvénykönyve tervezett módosításait, a helyzet az, hogy egyelőre nem végleges semmi. Vagyis nincsenek január elsejétől érvényes új szabályok, ahogy korábban belengették.

A kormány ugyanis, bár még tavaly a bérmegállapodáskor írásbeli ígéretet tett a szakszervezeteknek többek között arra, hogy 2015-ben módosítják a Munka Törvénykönyvét, ezzel adós maradt.

Pedig szeptemberben nagy volt a nekibuzdulás: októberben kezdődő, széles körű társadalmi egyeztetést követően akkor azt ígérték, hogy november végére kerül a parlament elé a módosítás. Aztán lett egy tervezet, de azóta megint megakadt a gépezet.

Nem nyilvános okok és tervezet

A Munka törvénykönyve változtatását számos körülmény indokolja, feltétlenül szükségessé ugyanakkor kizárólag a folyamatban lévő kötelezettségszegési eljárások teszik – emlékeztetett a Hrportál.hu-n megjelent írásában a Liga Szakszervezet Jgo szakértője, Kéri Ádám december közepén. Ennek megfelelően szerinte biztosra vehetjük azt, hogy a törvényjavaslatot egyszer benyújtják a parlament elé.

Arra is felhívta azonban a figyelmet, hogy nem nyilvános az az ok, amely miatt a törvényjavaslat benyújtását a kormányzat felfüggesztette, így az sem nyilvános, hogy jelenleg a javaslat szövege egybeesik-e a Nemzetgazdasági Minisztérium oldalán közzétett szöveggel. A szakszervezet reményei szerint a változások több ponton érintik majd a felmondás, illetve a jogellenes felmondás szabályait, a kártérítési szabályokat, a munka- és a pihenőidő szabályait, a munkavédelem területét, valamint a szakszervezeti tisztségviselők védelmét. A köztulajdonban álló munkáltató kérdése a kormányzat számára különösen érzékeny, itt még lehet meglepetésekre számítani – jegyezte meg.

Amit utoljára lehetett tudni a tervezett módosításokról

A Munka Törvénykönyve tervezett jelentősebb változásait foglalja össze Pentz Edina, az RSM szakértője december eleji blogbejegyzésében, többször is hangsúlyozva, hogy csak tervezetről van szó.

A Munka Törvénykönyvét érintő, 2016. január 1-től tervezett (helyesebben most már mondhatjuk azt, hogy nem tudjuk pontosan, mikortól tervezett) változások mellett a közszolgálatra vonatkozó joganyag, a munkavédelemről, valamint a munkaügyi ellenőrzésről szóló törvény is módosulhat. Némiképpen szigorodhatnak a felmondási szabályok és erősödhet a munkavédelem.

Hogy mi lesz végül, az elvileg tavaszra derülhet ki.