Szeretné megtudni mire megy el a közpénz? Kösse fel az alsóneműjét!

Az új közbeszerzési törvény novemberi hatálybalépését követően nem minden közbeszerzés kiírása állt le, csak irtózatosan nehéz megtalálni őket.

Az új közbeszerzési törvény novemberi hatálybalépését követően nem minden közbeszerzés kiírása állt le: november 1. és 29. között ugyanis 21 darab, nemzeti eljárásrend szerinti közbeszerzés tervezett indításáról tettek közzé tájékoztatót az ajánlatkérők – számol be a napi.hu. Ezt “összefoglaló tájékoztatásnak” nevezi az új közbeszerzési törvény, amely lehetővé teszi, hogy ezen tájékoztatónak a Közbeszerzési Hatóság (KH) honlapján – tehát nem a Közbeszerzési Értesítőben – történő közzétételével elinduljanak a nemzeti eljárásrendben – írják.

A portál tulajdonképpen azt szúrta ki, hogy a Közbeszerzési Hatóság honlapján gyönyörűen elrejtették az adatokat, ha a gyanútlan állampolgár nekiállna utánanézni egy-egy ügynek, csak meresztené a szemét.

Mint a napi.hu írja, a novembertől hatályos eljárási szabályok szerint az ajánlatkérők továbbra is meghívhatnak három gazdasági szereplőt a közbeszerzésre, de az eljárás megindítása előtt legalább öt munkanappal a közbeszerzés fő adataival egy “összefoglaló tájékoztatást” is közzé kell tenniük a KH honlapján. Ez alapján bármely más ajánlattevő is jelezheti érdeklődését a beszerzés iránt, így az ajánlatkérőnek az általa kiválasztott három ajánlattevő mellett azoknak is el kell küldenie a közbeszerzést megindító felhívást, akik jelezték az érdeklődésüket. A gond éppen csak annyi, hogy az „összefoglaló tájékoztatásokat” kész művészet megtalálni, a KH honlapján semmilyen figyelemfelkeltő információ nem olvasható ezzel kapcsolatban. Az elképesztő trükközésről a napi.hu cikke alapján a 444.hu készített képes magyarázatot.