Még a gazdag földesurak is rohannak az olcsó állami hitelért

Nagy üzlet az állami föld vásárlása, főleg, ha az ember szinte bagóért kap hozzá hitelt.

Azoknak is megéri állami támogatású hitelt kérni, akik zsebből ki tudnák fizetni az árveréseken vásárlásra kínált állami földeket – számol be a Blikk. A hitel csak a balekoknak nem éri meg, az ügyes hiteligénylők annyira jó feltételekkle jutnak pénzhez, hogy szinte bármihez is kezdenek vele, csak nyerhetnek.

A napilap emlékeztet: a tíz évre garantált, 1,95 százalékos kamatú hitel mellett gyerekjáték nagyobb hozamú befektetéseket találni, a különbözet pedig talált pénz a gazdának. Az állampapírpiacon is nagyobbak a kamatok, nincs kockázat és gyakorlatilag biztos a nyereség: jelenleg 3,5 százalékért is lehet állampapírt jegyezni, tíz év alatt egy ilyen konstruklcióval 10 millió forint esetén több mint másfél milliót is kaszálhat az ügyfél.

A Blikk azonban további összefüggésekre is felhívja a figyelmet: a profit még ennél is nagyobb lehet, ha a jelenlegi rekord alacsony jegybanki alapkamat emelkedni fog, a hiteltörlesztő ekkor nem változik, a betétek kamatai viszont megugorhatnak.

A feltűnően kedvező feltételek mellett nem csoda, hogy két hét alatt 150 milliárd forint értékben igényeltek hitelt az állami földek megszerzéséhez. A kormánynak lépnie is kellett: megduplázták, 300 milliárd forintra emelték a hitelkeretet. A kabinet egyébként 300 milliárdos bevételt várt az árverésektől, így tulajdonképpen mindenki hitelből vásárolhat állami földet, ráadásul csak a kamattámogatás pedig évi 7 milliárd forintunkba kerül. Amint nő az alapkamat, még mélyebben a zsebünkbe kell majd nyúlni.