Erre figyeljenek az első, 2010-ben szerződő TBSZ-ügyfelek

Akik annak idején elsőként kötöttek Tartós Befektetési Számlát, most év végén érkeznek el odáig, hogy vagyonukhoz és a hozzá érkezett nyereséghez adómentesen hozzá tudnak férni. Vagy éppenséggel hosszabbítanak. Megmutatjuk az Equilor szakértőjével, hogy mit tehetnek most.

„A hazai befektetőknek megvan az a lehetőségük, hogy hosszú távon is tudjanak befektetni. Ráadásul a Tartós befektetési számla (TBSZ) segítségével akár adómentesen is tehetik mindezt. Nem azt értem, hogy az emberek minden befektetését ezen a számlán kellene elhelyezni, de ez egy olyan adómentességet nyújtó lehetőség, amellyel érdemes számolni. Azt gondolom, hogy ha megosztják a portfóliójukat pl. időben is, akkor biztos, hogy lesz egy olyan része, amit adott esetben hosszabb távra, akár 3-5 évre is nélkülözni tudnak. Nagyon fontos, hogy a tartós befektetési számlánál nincsenek büntető jutalékok, tehát ha úgy alakul, hogy 1-2 év múlva mégis hozzá kell nyúlni, akkor is pont azt az adót fogjuk megfizetni, amit amúgy is meg kellett volna – mondta el a GazdaságTV-nek Nagy Bertalan, az Equilor Befektetési Zrt. privátbanki igazgatója.

A 2010-ben nyitott TBSZ szerződések most év végén érnek el abba a fázisba, hogy lejár az az 5 év, amely után adómentesen hozzá lehet jutni az elért tőkéhez és nyereséghez. Tartós befektetési számla hosszabbításának, újrakötésének fő sajátossága, hogy hosszabbításra csak a 2015. december 31. napján lekötési nyilvántartásban szereplő teljes állomány tekintetében nyílik lehetőség, azaz részleges kivonásra nincs lehetőség. A meghosszabbított tartós befektetési számláról a megtakarítást újabb 5 év elteltével, 2020. december 31-én lehet majd adó- és ehomentesen felvenni, illetve a 3. év után van lehetőség kedvezményes kivonásra.

Amennyiben egy TBSZ-es ügyfél a 2010-ben nyitott számlán nyilvántartott eszközök lekötési nyilvántartásban tartása mellett dönt, az eszközök piaci árfolyama az szja. szabályai szerint 2015. december 31. napjára megállapításra kerül. Amennyiben a 2015. december 31. napjára megállapított piaci árfolyam magasabb, mint az eszköz bekerülési árfolyama, azaz az eszközön nem realizált árfolyamnyereséget ért el, akkor ez a magasabb árfolyam kerül figyelembevételre a meghosszabbított számla vonatkozásában. Amennyiben az aktuális árfolyam alacsonyabb az eredeti bekerülés árfolyamánál, akkor a bekerülési árfolyam kerül figyelembevételre. Ezzel az eljárással biztosított, hogy a meghosszabbított TBSZ számla lejáratát megelőző megszüntetése, illetve részkivét esetén csak a 2016. január 1-jétől elért hozamok után kerüljön megállapításra a kivonás időpontjában érvényes adófizetési kötelezettség.

Ha egy ügyfél nem kívánja 2010-es számláján nyilvántartott eszközöket lekötési nyilvántartásban tartani, csak akkor van teendője, amennyiben a számláján rendelkezik zártkörben kibocsátott értékpapírral (pl.: zártkörűen működő részvénytársaság részvényei, zárt körben kibocsátott kötvények) és ezek főszámlára történő átvezetésekor alkalmazott piaci árként a 2010-es számlára történő bekerülési ártól eltérő árat kíván alkalmazni. Ha ilyen értékpapírral nem rendelkezik valaki a számlán, és a zártkörben kibocsátott értékpapírok tekintetében az eredeti bekerülési ár, mint piaci ár megfelelőnek értékelhető, akkor a számla automatikusan megszüntetésre kerül és a számlán található eszközök átvezetésre kerülnek a tartós befektetési számlához kapcsolódó főszámlára.

A 2010-es számla meghosszabbítása nincs hatással a 2015. évben nyitott, vagy megnyitásra kerülő tartós befektetési számlákra.