Nem Oroszország nem szállít, hanem Ukrajna nem vásárol gázt

Az ukrán miniszterelnök szerint kedvezőbb ajánlatot kaptak európai partnereiktől.

Mint arról korábban beszámoltunk, Oroszország szerdán délelőtt leállította az Ukrajnába irányuló földgázexportot. A Gazprom vezérigazgatója azt mondta: az előre kifizetett mennyiséget leszállították, új megrendelés nem érkezett az ukrán féltől. Hozzátette: komoly kockázatot jelent az Európába irányuló, Ukrajnán keresztüli gázszállításra, hogy nem vesznek az ukránok orosz földgázt. Arra is figyelmeztetett, hogy Ukrajna tározóiban nincs elég földgáz a téli időszakra.

Az ukrán állami gázszállító vállalat, a Naftogaz jelezte, hogy biztosítani fogja az európai gázimport zavartalan áthaladását. Az Európában felhasznált földgáz 15 százaléka halad át Ukrajna területén. Arszenyij Jacenyuk ukrán miniszterelnök pedig közölte: nem Oroszország nem szállít, hanem Ukrajna nem vásárol.

A Naftogaz vezérigazgatója még hétfőn kijelentette, hogy Ukrajna európai partnereitől is be tudja szerezni a szükséges mennyiséget, a kormányfő pedig azt mondta: a döntés hátterében az áll, hogy az európai partnerektől kapott árajánlatok kedvezőbbek, mint az oroszországi.