Ökotrip, harmadik rész: Égből pottyant komposzt

A kétaknás komposzt toalett egy olyan megoldás, amivel a saját ürülékből előállítható annyi természetes komposzt, amellyel egy ember számára felhasznált termőterület felének tápanyag igényét vissza lehetne trágyázni.
Kapcsolódó cikkek

Ez egy ún. komposztáló árnyékszék, vagy alomszék más nevén. Mindenki ismeri a közönséges falusi pottyantóst és biztos, hogy az arról híres, hogy rendkívül büdös. Ennek semmi szaga nincs. Itt csak annyi különbség van, hogy amikor itt elvégzi az ember a dolgát, akkor még egy-két marokkal (kapacitástól függően) fűrészforgácsot rászór. Most itt az történik, hogy ezt az egészet a természet fogja most kezelni ezután, és azért tudja kezelni, mert olyan körülményeket teremtettem, amikor rászórtam ezt a faforgácsot, hogy egy olyan nitrogén-szén arány alakul ki ebben az aknában, amely lehetővé teszi, hogy a komposztálást végző baktériumok elvégezzék a dolgukat. Majd a komposztálás során hő fog keletkezni, és ez a hő elpárologtatja a benne levő nedvességet.

Gyulai Iván, a Fenntartható Fejlődésért Alapítvány elnöke mutatta be nekünk ezt a találékonysággal alkotott árnyékszéket. Előtte a hőt akár 3 napig tárolni és leadni képes tömegkályha működését szemléltette az Ökotrip második epizódjában, míg a nyitó részben arról beszélgettünk vele, hogy az emberiség felfalja a bolygó energiaforrásait és hamarosan két Földnyi energiát fogunk falni.