Szijjártó: nekünk az a fontos, hogy tudunk-e tojást szállítani Eritreába

A külgazdasági miniszter szerint új világrend jön, amihez új együttműködésre van szükség a magyar nagyvállalatok és az állam között.

Új világrend jön, amelynek lesznek győztesei és vesztesei – kezdte előadását Szijjártó Péter külgazdasági miniszter a Figyelő TOP200 Konferenciáján. Szijjártó 20 perces előadást tartott, utána válaszolt két kérdésre, majd elindult a következő programjára, latin-amerikai külügyminiszterekkel tárgyalni a déli nyitásról.

Szijjártó szerint ahhoz, hogy a győztesek közé tartozzunk, a kormánynak stratégiai döntéseket kell hoznia. Ehhez új együttműködésre van szükség a hazai nagyvállalatok és az állam között, különösen a magyar export területén. A Külügyminisztérium ebben tud segíteni, mondta.

A külügy új gazdasági irányávonalával nem degradáljuk a magyar külügyi adminisztráció hagyományos törekvéseit, de nekünk most az a fontos, hogy sikerül-e magyar cégeknek megnyerni az egyiptomi vonattendert, illetve tudunk-e tojást szállítani Eritreába – mondta.

Szijjártó előadásában többek között elhangzott:

Fotó: Berecz Valter

A miniszter végül felsorolta hat pontját, amellyel szerinte a kormány a vállalatokat, a külgazdaságot „helyzetbe hozza” a következő években.

A Figyelő konferenciáján csaknem 200 vállalati topvezetőt és gazdasági döntéshozót hívtak meg. Idén a nemzetközi multik és a hazai cégek együttélése volt a téma.

Fotó: Berecz Valter