Az erdészek tagadnak – tovább gyűrűzik a vizsgálati botrány

A KEHI-vizsgálat szerint volt olyan erdészeti cég, ahol a bevételek 48 százalékát elvitték a vállalatvezetési költségek, miközben a hasznot az erdőgazdaságoknak dolgozó vállalkozók vitték el.

Tiltakozik az a hat állami erdőgazdaság, amelynek a működésében a kiszivárgott hírek szerint súlyos szabálytalanságokat talált a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal (KEHI). Azt írják, a vizsgálati anyagot nem ismerik, és kérik, hogy bocsássák azt a rendelkezésükre.

A médiában megjelent vádakat aljas támadásnak tekintjük és alaptalannak tartjuk. Visszautasítjuk ezeket a rágalmakat – írják.

A KEHI szerint a vizsgálat alá vont hat erdészeti cégnél alapvető és súlyos hiányosságokat tártak fel. A jelentést az Index szellőztette meg szerdai cikkében. E szerint 2010-2013 között a hat erdészet gazdálkodását a szabályozatlanság, a versenyeztetés mellőzése, a tulajdonosi érdekek háttérbe szorulása, az átláthatatlan gazdálkodás és a kontroll hiánya jellemezte.

Volt olyan cég, ahol a bevételek 48 százalékát elvitték a vállalatvezetési költségek, miközben a hasznot az erdőgazdaságoknak dolgozó vállalkozók vitték el. A 22 erdészet 94 milliárd forint nettó árbevétel mellett alig 2,8 milliárdos hasznot tudott kitermelni. Mindeközben alig kellett az államnak díjat fizetniük, és 1,7 milliárd forint agrártámogatásban is részesültek.