Tényleg meg tudná hackelni Mr. Robot az egész pénzügyi rendszert?

2015 kétségkívül legütősebb sorozata az USA Network gyártásában elkészült Mr. Robot. Olyan témába nyúltak bele, ami akár meg is történhetne - legalábbis egy része. Merthogy a biztonságtechnikai IT-vállalat akadémiájának szakértői szerint a XXI. századi valóság azért komplexebb.

(Spoiler veszély!)

.

.

.

Elképesztő sikert ért el az USA Network új sorozata. Rami Malek és Christian Slater figurái forradalmat csinálnak, a néző meg csak pislog.

Nyilvánvaló, hogy a sorozat alkotói a valóságból merítettek. De nem csak a megtámadott hatalmas multivállalatra (E Corp), vagy a világ vezető döntéshozóira (Barack Obama, Angela Merkel, Janet Yellen, Vladimir Putin is megjelennek a film záró epizódjában) és némi titkos gazdag csoportokra (ezt inkább nem neveznénk nevén) utalnak, hanem az Anonymus hacker csoportra is, akik alaposan felforgatták a képletet, egész szép kis hacker listát hoztak össze 2006 óta. Elliott Alderson, a főszereplő programozó srác azt mondja az utolsó előtti rész végén, mikor már teljes őrületben áll a dramaturgia, hogy az egész modern kapitalista pénzügyi rendszer megsemmisítését azért csinálja, mert meg akarja menteni a világot.

“Azért szerencsére a biztonságtechnológia eléggé jó módszereket ismer arra, hogy az ilyen összeomlásokat csak úgy ne lehessen létrehozni. Annyiféle mentési rendszer működik ma már… olyan mértékben növekedik ennek a térnek a biztonsága, mint a sebezhetősége is. Leginkább azok sebezhetőek, akik nem gondolják azt, hogy nekik fel kellene készülniük erre. Akikben nem tudatosult az, hogy ugyanúgy, ahogy a lakásukon van zár (ha olyan környéken laknak, akkor akár több zár is), ugyanígy az informatikai rendszer köré is ilyet kell vonni. Azt már tudjuk legalább egy évtized óta, hogy a vállalatoknak fontos ilyet csinálniuk. De magánemberként vagy kisvállalkozóként ezt nagyon sokszor elfelejtjük – mondja Kürti Tamás, az etikus hacker képzéseket is bonyolító Kürt Akadémia Kft. tulajdonosa, intézményvezetője.