Halteleppel dacolunk az orosz embargóval

Halnevelő telep és iskolapadlók mentik meg a magyar gazdaság oroszországi hídfőjét. Kellett ennek az EU-nak szankciózgatni... Mondjuk mindegy is, mi befektetünk!

Oroszország úgynevezett hibrid háborút visel Ukrajnában, emiatt az Európai Unió és az USA is szankciókat vezetett be ellene. Vlagyimir Putyin Oroszországa szankciókkal válaszolt erre, ennek köszönhetjük a kacsabezúzást is.

Hazánk külügyminisztériuma azonban optimista: ugyan megsínylette a magyar agrárexport az európai élelmiszerre kivetett orosz embargót, de “a magyar-orosz gazdasági kapcsolatok nem rekedtek meg” – írja a tárca keddi közleményében.

Azt írják, az utóbbi egy évben több mint 100 millió euró, azaz 30 milliárd forint értékű beruházásban működtek közre magyar cégek. Építettek autó- és konzervgyárat, gyógyszerüzemet, részt vettek állattartó telepek kialakításában, szállítottak gépeket húsüzemeknek, sőt nemrég 50 darab magyar gyártású kompozit buszkarosszéria is kerül Oroszországba. A csúcs persze a Vlagyimir megyei halnevelő telep, amiben a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ Halászati Kutatóintézete is részt vesz.

Azt hinné, hogy konyec, vége van? Hát nem, merthogy egy hazai padlógyártó cég – írd és mondd – kétezer orosz iskola felújításában vehetett részt, kétmillió euró értékben. Érdekesség, hogy Budai Gyula most épp a Külgazdasági és Külügyminisztérium Oroszország által elrendelt embargóból fakadó külgazdasági intézkedésekért felelős miniszteri biztosa, és szerinte

„ezek a számok is azt bizonyítják, hogy az embargó ellenére is van lehetőség a magyar vállalkozások, cégek számára, hogy az orosz piacon megjelenjenek, hogy ott üzleteket köthessenek.”

Hozzátette, a túlélés egyik eszköze orosz-magyar vegyesvállalatok létrehozása.