Jóval olcsóbb lehet még a benzin

A szakértők szerint a világpiaci folyamatok akár 20 forintos benzinárcsökkenést is indokolhatnak az elkövetkező hetekben – írja a Napi.hu.
Kapcsolódó cikkek

 

Az olaj világpiaci ára a jelentős túlkínálat miatt továbbra is nyomott maradhat, ami – a szintén erős túlkínálat mellett – segít féken tartani, illetve tovább gyengíteni az üzemanyagok árát. A drágulás irányába ható kockázati tényezőt egyelőre nem látnak a Napi.hu által megkérdezett szakértők.

Míg a keresleti oldalon a fékező kínai gazdaság jelent korlátot, addig a kínálat masszívan nő: az USA nem konvencionális kitermelése bővül, Irán visszatérhet a piacra és a OPEC sem szűkíti a termelést – mondta Pletser Tamás, az Erste elemzője aki szerint a Fed kamatemelése egy kicsit árnyalhatja a képet, a dollárerősödés euróban és forintban számolva némi drágulást indukálhat.

 
Fotó: Kummer János 

Hasonlóan látja a helyzetet Barta Judit, a GKI Energiakutató Kft. ügyvezető igazgatója, aki szerint változatlan dollár/forint árfolyammal számolva egészen október végéig kitarthat az üzemanyagárak csökkenése, és utána is csak mérsékelt drágulás valószínűi. Az üzemanyagárak csökkenésében jelentős szerepet játszanak az óriásira duzzadt készletek is.