Adócsomaggal köthetik röghöz a médiacégeket

A héten a parlament elé kerülő adócsomag arról is rendelkezik, hogy ne húzhassák ki magukat a magyar szabályok alól a legnagyobb médiaszolgáltatók a külföldre költözéssel - tudta meg a Napi Gazdaság.
Kapcsolódó cikkek

A médiapiac szereplőinek is lényeges lehet a jövő évi adócsomag – tájékoztat a Napi Gazdaság hétfői számában. A lap információi szerint a héten az Országgyűlés elé kerülő szabályegyüttesben a terjesztési díjak ügyéről is rendelkezik majd.

Értesüléseik szerint az indítvány egyik passzusa megakadályozná, hogy a jelentős befolyásoló erejű médiaszolgáltatók úgy igényeljenek magyarországi terjesztési díjat, hogy külföldre költöztetik székhelyüket. A módosítás a két nagy kereskedelmi televíziót is érintheti, mivel a 2010-es meghatározás szerint jelentős befolyásoló erővel azok a médiacégek rendelkeznek, amelyek legalább tizenöt százalékos éves átlagos közönségarányt tudnak felmutatni.

A cikk szerint a közelmúlt satóhíradásai arról szóltak: tévés berkekben felmerült a külföldre költözés lehetősége, az így cselekvő tévétársaság ugyanis akár terjesztési díjat is kérhetne a kábelszolgáltatóktól legnézettebb csatornájának hazai sugárzásáért.

A médiaszolgáltatási törvény tavalyi módosítása szerint a jelentős befolyással bíró médiaszolgáltató csak azután kérhet díjat, miután megjelent a díjszedés mértékét és módját meghatározó kormányrendelet, ehhez igazodna a jövő évi adócsomag is

A lap információi szerint az előterjesztésben azt is rögzítik, hogy az érintett kormányrendelet akkor is vonatkozik majd az itthon jelentős befolyásoló erejűnek számító szolgáltatóra, ha az korábban külföldre költözött.