Feketelistát ad ki a kormány

Több száz állami fejlesztés megvalósítása van veszélyben késés miatt. Pontosan nem tudni, hogy mekkora összegű uniós forrás lehívása van veszélyben, de becslések szerint annak értéke 500-1000 milliárd forint is lehet - derül ki a Világgazdaság szerdai számában megjelent cikkből.
Kapcsolódó cikkek

Több száz állami projektet tartalmazhat az a jövő hét szerdán nyilvánosságra kerülő lista, amely a 2007-2013-as ciklus azon uniós forrásból finanszírozott fejlesztéseit tartalmazza majd, ahol a projektgazdák késésben vannak a támogatási szerződésben a megvalósításra vonatkozóan vállalt ütemezési határidőkhöz képest – nyilatkozta a lapnak Csepreghy Nándor, a Miniszterelnökség fejlesztéspolitikai kommunikációért felelős helyettes államtitkára.

A helyettes államtitkár elmondta: csak a késedelmes projektek listájának jövő heti megjelenésével lehet pontosan látni, hogy mekkora összegű uniós forrás lehívása van veszélyben. Becslése szerint annak értéke 500-1000 milliárd forint is lehet. Hozzátette, hogy minden olyan projektet veszélyben lévőnek tartanak, ahol a támogatási szerződésben vállalt határidőkhöz képest jelenleg csúszásban vannak a kedvezményezettek a fejlesztések megvalósításával.

Nem hozzák nyilvánosságra viszont a cégek késésben lévő projektjeit. Az érintett vállalkozások kapnak egy tájékoztató levelet. Náluk is alkalmazzák majd azt a szankciót, hogy a 2014-2020-as időszak forrásai csak akkor lesznek elérhetők számukra, ha a mostani, csúszásban lévő fejlesztéseiket lezárták – emelte ki Csepreghy Nándor.