Oroszország még lejjebb került a Fitchnél

Mély recessziót és az orosz gazdasági kilátások meredek romlását jósolja a Fitch Ratings.
Kapcsolódó cikkek

A befektetési ajánlású adósosztályzati sáv alsó szélére minősítette vissza Oroszországot pénteken a nemzetközi hitelminősítő pénteken késő este

Az európai és az amerikai piaci zárások után Londonban bejelentette, hogy az eddigi BBB-ről egy fokozattal BBB mínuszra rontotta a devizában és a hazai valutában fennálló hosszú futamidejű orosz szuverén adósságállomány besorolását.

A Fitch az új hosszú távú osztályzatra is további leminősítés lehetőségére utaló negatív kilátást hagyott érvényben. Ha a cég innen ismét rontja az orosz adósbesorolást, azzal Oroszország átkerülne a befektetésre már nem ajánlott – spekulatív – államadós-kategóriába.

A Fitch Ratings az orosz besorolási országplafont is “BBB mínusz”-ra rontotta; ez azt jelenti, hogy az orosz gazdaságban honos – akár külföldi tulajdonú – kereskedelmi adósok sem kaphatnak ennél jobb osztályzatot.

Oroszországot már két hitelminősítő tartja nyilván a befektetésre ajánlott osztályzati sáv alján. A másik a Standard & Poor’s, amely szintén “BBB mínusz” besorolást tart érvényben a szuverén orosz adósságra.

A Moody’s Investors Service hitelminősítő például immár kétévi folyamatos és mély recessziót vár Oroszországban: a cég londoni elemzői 2015-ben 5,5 százalékos, 2016-ban 3 százalékos orosz GDP-visszaesést jósolnak.