Minden devizahiteles kap majd egy borítékot

Jövő tavasszal minden devizahiteles kap egy borítékot a bankjától, amiben ki lesz emelve, hogy összesen mennyi volt a tisztességtelenül elvont összeg.

A pontos adatokat az elszámolási értesítőben kapja majd meg bankjától a körülbelül 1,3 millió devizahiteles szerződéssel érintett ügyfél, jellemzően március-áprilisban, ha a bankjuk pere nem húzódik el – mondta Binder István, a Magyar Nemzeti Bank szóvivője a Kossuth rádió reggeli műsorában.

A borítékban nem egy „apró betűs” tájékoztató lesz, hanem az MNB egyénre szabott mintalevele, egy néhány oldalas közérthető rövid tájékoztató. A banknak ebben a tájékoztatóban egyértelműen meg kell határoznia, mennyi volt a tisztességtelenül elvont összeg, és egy kis táblázat is lesz, amelyet összevethet a fogyasztó a korábbi banki értesítővel, éppen ezért azt érdemes is idejében előkeresni. Ha valakinek további információra is szüksége van, azt a bankok honlapján és ügyfélszolgálatain is lekérheti, ezeket az adatok kötelező kiadni. A forint alapú hitelesek július-augusztus környékén kapnak majd értesítőt.

Az mindenképp gyanús, ha, miközben komoly költségemelkedések voltak, és az árfolyamrés is kiszélesedett, a bank úgy ítéli meg, semmiféle elszámolási kötelezettsége nincs. Olyankor is lépni kell, ha valaki az érintett hiteladósi körbe tartozik, de nem kap semmilyen értesítést. (A bankoknak egyébként a honlapjukon jelezniük kell, ha úgy ítélik meg, hogy a folyamat lezárult, és az összes ügyfelet értesítette.) Ahol öt éven belül szűnt meg a szerződés, ott is érvényes az elszámolás, ilyenkor mindenképp érdemes még február elejéig visszamenni a bankhoz, és bejelenteni az esetleges cím- vagy más adaváltoztatást – hívta fel a figyelmet a szóvivő a Kossuth rádió reggeli műsorában.

Címkék: devizahitel