Magyarországnak is hiányoznak az oroszok

Jelentősen csökken a turisták száma, egész Európa megsínyli a gazdag orosz vendégek hiányát.

Kevesebb turista jön Oroszországból és az euróval szemben gyengülő rubel miatt kevesebbet is költenek – írja a Világgazdaság. A lap beszámolója szerint a lettországi Riga eddig kedvelt helyszíne volt az orosz gyógyszeripari cégek és bankok konferenciájának, most viszont a legtöbb eseményt már Szocsiban tartják. Cannes és Nizza szállodáiban is egyre kevesebb szobát foglalnak az oroszok, ez a luxusüzletek forgalmára is hatással van.

Mindez annak is köszönhető, hogy az állam beleavatkozott a turizmusba az ukrán-orosz konfliktus és az arra adott nyugati válasz nyomán. A krími tengerpartra olcsóbb lett a repülőjegy, a közalkalmazottakat pedig felszólították, hogy otthon nyaraljanak külföld helyett.

Magyarország sem tudja magát függetleníteni a következményektől, augusztusban tíz százalékkal csökkent az orosz turisták száma. Ha tartósan csökken az orosz vendégéjszakák száma, akkor azt Budapest mellett Hévíz sínyli meg különösen. A Világgazdaság szerint érezhető valamelyest az oroszok távolmaradása, de jelentős visszaesés még nincs. A Wizz Air viszont már igazított a kapacitásokon a Budapest-Moszkva és Budapest-Kijev útvonalakon.