Az Orbán-kormány csak a szegényeket szívatja

Egy MTA kutató szerint az Orbán-kormány csak azt tudja, hogy bünteti a szegény családokat és jutalmazza a gazdag családokat.

Kítűnő interjú jelent meg a 444.hu-n egy kutatóval az Orbán-kormány szociálpolitikájáról. Szikra Dorottya nemzetközileg is elismert társadalomkutató, az MTA főmunkatársa, az ELTE adjunktusa, több éven át tanulmányozta az Orbán-kormány szociálpolitikáját. Ha valaki ismeri ezt a területet, akkor az ő.

A kutató fő megállapítása, hogy a kormánynak semmiféle elképzelése nincs a szegényekről. Olyannyira, hogy még neki is fejtörést okozott megállapítani, mit akarhat a kormány a szociálpolitika területén, annyire ellentmondóak az intézkedések. Szerinte egyetlen egy markáns irány létezik, ez pedig a szegények büntetése.

Ahogy Szikra fogalmaz: Európában példátlan dolog, hogy semmiféle szociálpolitikai kísérlet nem történt a kormány részéről, hogy a válság hatását azoknál mérsékelje, akiket a leginkább sújtott. Amit a kormány tud, az csak annyi, hogy még jobban leépíti az amúgy is romokban heverő szegényellátást, és még a családokra is úgy tekint, hogy vannak gazdag családok és szegény családok. 

A példák

“Családpolitika”

Következtetés