Újra jönnek a milliárdok Brüsszelből

Elindultak az április 15 utáni kifizetések is Brüsszelből - értesült a VS.hu. Az elmúlt napokban összesen 25,8 milliárd forintnyi költség nyilatkozatát utalta át az Európai Bizottság a magyar kormány számára.

Április végén egy nem nyilvános brüsszeli levélből derült ki, hogy az Európai Bizottság nem elégedett a magyar pénzosztó rendszer átszervezésével, és ezért arról tájékoztatta a magyar kormányt, hogy egyelőre nem akarják kifizetni az új rendszerben keletkezett számlákat, így az EU-s pályázatok brüsszeli finanszírozása leállt. A Miniszterelnökség akkor cáfolta, hogy valódi fennakadás lenne a finanszírozásban, mert a bizottság csak néhány kiegészítő információra kíváncsi, hamarosan megoldják a gondot.

Lázár János kancelláriaminiszter még július végén utasította az államkincstárt, hogy küldje ki az összes április 15-e után keletkezett uniós számlát is Brüsszelnek, és várja, hogy az EU kifizesse azokat. Erre Brüsszelnek 60 napja van. Vagy elfogadják az intézményrendszer átalakítását és a korábban kifogásolt részletek kormány által küldött magyarázatát, és kifizeti az új számlákat is, vagy nem.

Április 16-a óta összesen 30, korábban a magyar állam által megfinanszírozott uniós beruházás számláját fizette ki Brüsszel összesen 401,7 milliárd forint értékben. A legutóbbi tétel július 3-án érkezett – teszi hozzá a portál.

Miért nem fizetett az EU?

A kormány átalakította (azaz megszüntette) az NFÜ-t, a brüsszeli pénzek szétosztásáért felelős szervezetet, a jogosultságok és felelősségek egy csoportja a Miniszterelnöki Hivatalba került, másikok pedig a szaktárcákhoz kerültek. Áprilisban megszűntek azok a nonprofit cégek, amelyek felügyelték a pályázatokat, és szétosztották a pénzeket. Ezek az cégek Brüsszelből kapták a fizetésüket.

Orbán Viktor ezen cégek és emberek érdeksérelmét is felhozta mint példákat az állam újjászervezésének akadályaként: „Most azért alakult ki egy vita az unió és Magyarország között, mert ezt a (mármint a pénzek elosztását felügyelő – hir24) rendszert megváltoztattuk, és a kormány döntést hozott, miszerint aki az európai uniós pénzek fölött rendelkezik, ebben az új államkoncepcióban, az illiberális állam koncepciójában magyar állami alkalmazásban kell állnia, és azért a munkáért, amit végez, nem kaphat többet, mint az azonos besorolású magyar közigazgatásban dolgozó ember.”

Megítélés kérdése, hogy aki az EU-s pénzeket koordinálja, kinek is legyen a foglalkoztatottja – akitől jön a pénz, vagy akinek megy a pénz. AZ NFÜ-t Orbán korábban is bírálta már, és volt olyan is, hogy valakik megváltoztatták egy pályázat elnyerőinek körét mindenféle indoklás nélkül.