A németek Magyarországot is kiütötték

Kemény bírálatot kaptunk a német külkereskedelmi kamarától.

Noha Magyarország egy hellyel előrébb lépett, ám ezzel is csak az ukrán válság miatt lejtőre került Oroszországot sikerült megelőznie. A több mint 1400 vállalatvezető véleménye alapján készített lista sorrendjét az határozza meg, hogy mennyire vonzó egy ország a befektetőknek – írja a napi.hu.

A németek Lengyelországot tartják a legvonzóbbnak. A csehek megőrizték második, az észtek a harmadik helyüket. A cégvezetők általában nem tartják elég kiszámíthatónak a kelet-közép-európai kormányok gazdaságpolitikáját, de bírálták a korrupciót, a közbeszerzést és az általános jogbiztonságot. Ennek dacára a beruházók többsége (83 százalék) nem vonulna ki cégével – emlékeztet a gazdasági portál. 

Néhány napja a magyar-német gazdasági együttműködés erősítéséről tárgyalt Szijjártó Péter Berlinben. A külgazdasági és külügyminiszter-helyettes akkor azt mondta, hogy a kétoldalú gazdasági kapcsolatok újabb fázisukba léptek azzal, hogy a kétoldalú külkereskedelmi forgalom 2013-ban újabb rekordot döntött és megközelítette a 40 milliárd eurót. A magyar kormány az elmúlt napokban nyolc német vállalattal állapodott meg újabb beruházásokról, amelyek 95 milliárd forintért valósulnak meg és 1985 új munkahelyet hoznak létre. A német vállalatok így a jövőben több mint 300 ezer magyar embernek adnak munkát.