Az autós devizahitelesek is sok pénzt kaphatnak vissza

A lakáshitelek mellett a devizaalapú autóhitelt felvevők is sokat buktak annak idején, így a törvényjavaslat alapján akár a befizetett pénz harmada is visszajárhat – derül ki a Pénzcentrum cikkéből.
Kapcsolódó cikkek

Sok autóhitel lejárt az ötéves elévülési periódus előtt, így ezekből nem jár vissza semmi jelen állás szerint. Nem úgy, mint azoknak, akiknek öt éven belül járt le a hitele vagy még élő szerződése van. Az autós hitelek esetében is három jogcímen várható pénz, ezek megegyeznek a lakáshiteleknél lévő jogcímekkel, vagyis a folyósítási árfolyamrés, a törlesztési árfolyamrés és az egyoldalú kamatemelések miatt lehet visszatérítés.

A Pénzcentrum számításaihoz példaként egy 2007 júniusban felvett, 2 millió forintos, ötéves futamidejű, svájcifrank-alapú hitelt vettek. Kétszer történt kamatemelés. Ez alatt a törlesztőrészlet mintegy 94 százalékkal növekedett, vagyis majdnem megduplázódott, míg a döntés értelmében csupán 70 százalékkal kellett volna növekednie. A példában ez azt jelenti, hogy 41 ezer forintról 84 ezer forintra nőtt a havi fizetendő 71 ezer helyett. Végül pedig összesen 669 ezer forint jár vissza a befizetett 4 millió 779 ezer forintból.

A törvény szerint ötéves elévülési idő van érvényben, ami azt jelenti, hogy azok a hitelek, amelyek több mint öt évvel ezelőtt lejártak, nem jár vissza pénz. A 2009 előtt lejárt kölcsönök esetén nem lehet nagy összegű visszatérítésre számítani, mivel mind az árfolyamrés, mind a kamatemelés mértéke nem volt számottevő, azonban ezek esetén nem jár vissza pénz, mivel a követelések már elévültek.