Milliárdokat kérnek magyar kastélyokért

Ha netán kastélyt szeretnénk vásárolni, mindjárt két érdekes ajánlatot is megfontolhatunk. Igaz, megvásárlásukhoz több mint egymilliárd forintot kellene leperkálni.

Itt van mindjárt a hőgyészi Apponyi-kastély, amelynek vételára 1,3 milliárd. Az Urbanista blog szerint a kalandos történetű kastély sokszor váltott tulajdonost, ezért emlegetik Apponyi-Liechtenstein vagy Mercy–Apponyi néven is. A mai épület alighanem 1773 előtt épült és olyan előkelő vendégeknek adott otthont, mint Liszt Ferenc (még ha csak egy napra is).

Felértékelt épületek

A szocializmus alatti években a katonakórháztól az iskoláig, irattártól a gyermekotthonig nagyon sok minden volt benne. A rendszerváltás után menő kastélyszállót csináltak belőle, amely azonban mégsem lett sikeres. (A kastély Wikipédia-oldalán még több érdekességet olvashatunk.)


Fotó: MTI / Manek Attila

Ennél is drágább a vácdukai Latinovits–Bottlik-kúria: most 1,5 milliárdért hirdetik, miközben néhány éve még 60 millióért árulták, igaz, azóta nagy felújításon esett át – írja az Urbanista blog. (Képek és információk a kastély honlapján.) Történelmi érdekessége, hogy itt élt egykor Brunszvik Teréz, az első magyarországi óvoda alapítója.

Sok-e ennyi pénz egy kastélyért?

Ha azt vesszük, hogy közel kétmilliárdért családi házat is árulnak Budapesten, akkor nem – emélkedik a blogger. Ha viszont arra gondolunk, hogy történelmi kastélyt már 20 millió alatt is vehetünk, annak tűnik.