Felállították az ismeretlen munkavállaló sírját

Tavaly 75 ember veszítette életét munkavégzés közben Magyarországon, ebből 8 halálos kimenetelű munkahelyi balesetet regisztráltak a fővárosban - derült ki a munkahelyi balesetben elhunytak nemzetközi emléknapján.
Kapcsolódó cikkek

A legtöbb halálos munkabaleset az építőiparban fordul elő, a magasból történő leesés következtében, ezt követi a mezőgazdaság. Budapesten 2013-ban két foglalkozási eredetű halálos megbetegedés fordult elő, mindkettő azbeszt okozta daganat egykori hajógyári dolgozóknál. Ugyanakkor a bejelentési fegyelem nagyon rossz, az ilyen megbetegedést a diagnosztizáló orvosok gyakran elmulasztják bejelenteni a területileg illetékes munkavédelmi hatóságnak.

A hatóság a súlyos munkabaleseteket, ahogy a halálosakat is, köteles kivizsgálni. Tavaly több mint háromezer, három napon túl gyógyuló fővárosi munkabalesetről készült jegyzőkönyvet vizsgáltak át, és ahol indokolt volt, ott soron kívüli ellenőrzést tartottak. Budapesten a veszélyes tevékenységet folytató üzemek ellenőrzésére külön hangsúlyt fektetnek.

Április 28-án van a munkahelyi balesetben megsérültek és elhunytak nemzetközi emléknapja, a szakszervezet ebből az alkalomból a munkahelyi védelem és biztonság fontosságára kívánja felhívni a figyelmet – mondta Fiedler Péter, a Liga Szakszervezetek kommunikációs vezetője.

A Belgrád rakparton megtartott eseményen felállították az ismeretlen munkavállaló sírját, és egy betonoszlopra magasnyomású vízzel – úgynevezett inverz graffiti technikával – emléktáblát létesítettek.

Az emléknapot 2003 óta az ENSZ Nemzetközi Munkaügyi Szervezete (ILO) kezdeményezésére tartják, Magyarországon 2012-ben nyilvánították hivatalosan emléknappá.