Segítjük Amerikát az adóelkerülés elleni harcban

Magyarország és az USA között hamarosan megindulhat az automatikus adóügyi információcsere.
Kapcsolódó cikkek

A Nemzetgazdasági Minisztérium benyújtotta az Országgyűlésnek azt a törvényjavaslatot, amely lehetővé teszi, hogy Magyarország és az Amerikai Egyesült Államok között meginduljon az automatikus adóügyi információcsere.

Megadóztatnák

FATCA

Az Amerikai Egyesült Államok Kongresszusa által 2010-ben törvénybe iktatott FATCA (Foreign Account Tax Compliance Act) a külföldön bankszámlát fenntartó, amerikai egyesült államokbeli adófizetők adóelkerülése ellen lép fel.

Magyarország 2014 február 4-én elsőként írta alá a térségben az Amerikai Egyesült Államokkal az offshore adóelkerülés elleni harcról szóló megállapodást, amely megteremti a pénzügyi intézmények számára a FATCA hatékony végrehajtásához szükséges jogi kereteket.

Amerikai iga

“Jó péda”

Orbán Gábor adóügyekért felelős államtitkár az egyezmény aláírásakor azt hangsúlyozta, hogy a Kormány minden olyan lépést támogat, amely az adóügyi átláthatóság térnyerését segíti elő.

Az egyezmény jó példa arra, miként tud az Amerikai Egyesült Államok Pénzügyminisztériuma és a magyar Kormány együttműködni az adóelkerülés elleni harcban.

Reszkessetek gazdagok

Amit Orbán Viktor is szeretne

A FATCA célja ugyanaz, amit Orbán Viktor is szorgalmaz a külhonba mentett adózatlan magyar pénzeknél. Vagyis hogy az amerikai adózók külföldön tartott – adott esetben eltitkolt – jövedelmeit feltérképezzék és bevonják a közteherviselés alá.

És közben…

A szabály érinti a magyar bankokat is, ha amerikai adózók pénzét kezelik. A szerződéssel rendelkező pénzügyi intézményeknekaz eredeti tervek szerint 2014. szeptember 30-ig kell az első – 2013. évre vonatkozó – korlátozott adattartalmú jelentést megtenniük. Később a határidőket 6 hónappal kitolták. Az, hogy mit kell jelenteniük, illetve hogy mi után kell forrásadót levonniuk, később még bővülhet – írta a Deloitte korábbi elemzésében.