A horvátok bármikor vihetik az INA koncesszióit

Bár a horvát kormányfő nem szeretné, hogy az országok közti küzdőtérré alakuljon a cég, de megszellőztette, hogy már holnaptól átszabhatnák azt.
Kapcsolódó cikkek

“A Mol fizetett a részvényeiért, nagyon is megfizette, amiből meghatározott irányítási jogok következnek” – mondta Zoran Milanovic az index.hr-nek adott interjújában.

„Magunknak adhatnánk a koncessziókat”

Szerinte ez egy olyan háború, amelyet nem kíván megvívni. „Tiszta játékszabályokat és olyan vállalatot szeretnék, amely az adott viszonyok között képes a fejlődésre, a foglalkoztatásra, a fejlesztési befektetésekre és a nyereségét visszaforgatja a vállalatba” – nyilatkozta.

A kormányfő a Mol-INA tárgyalásokkal kapcsolatban megjegyezte, ő nem horvát vagy magyar, hanem a résztulajdonos képviselője. “Elméletileg mi akár már holnap alapíthatunk egy új INA-t és saját magunknak adhatjuk a koncessziókat” – felelte Zoran Milanovic az INA sorsát érintő kérdésre, de erről bővebben nem beszélt.

Már nem számít az irányítás?

A Jutarnji list korábban arról írt, hogy a horvát kormány szerint meg kell oldani a Mollal a problémákat, mivel Horvátország abban érdekelt, hogy az INA sikeresen működjön. A lap szerint ez stratégiaváltás, mivel eddig erős politikai és üzleti szembenállás volt tapasztalható, amely káros volt a horvát olajipari cég tekintélyére és üzleti teljesítményére.

“Az INA-nak mindenekelőtt egy egészséges és sikeres horvát vállalatnak kell lennie, amelyet végül is mindegy, hogy ki irányít”  – nyilatkozta a lapnak korábban egy kormányközeli forrás.