Ezért hasított olyan jól az ipar

Az ipari termelés 6,1 százalékkal haladta meg januárban az egy évvel korábbit. Ahogy az előző hónapokban, most is elsősorban a járműgyártás és beszállítói járultak hozzá a növekedéshez.

 

Az ipar teljesítményén belül az export 9,3 százalékkal bővült januárban az előző évhez képest, ezen belül is kiugró volt a járműipar 27,5 százalékos bővülése. Viszont a másik meghatározó feldolgozóipar exportágnál a számítógép, elektronikai, optikai termékek gyártásánál 11,4 százalékos visszaesést mért a KSH.

Az ipar belföldi értékesítése pedig 5,5 százalékkal csökkent az említett időszakban.

A meleg miatt

Pluszok és mínuszok az átlag 6,1 százalékos növekedésen belül

Az ipar nemzetgazdasági ágai közül 2014 januárjában a feldolgozóipar termelése az átlagnál jobban, 7,8 százalékkal nőtt, míg a csekély súlyú bányászaté 4,9 százalékkal csökkent 2013 januárjához viszonyítva.

Az energiaipar (villamosenergia-, gáz-, gőzellátás, légkondicionálás) kibocsátása 11,8%-kal volt alacsonyabb, mint egy évvel ezelőtt, főként az előző évinél sokkal melegebb időjárás hatására. (Az Országos Meteorológiai Szolgálat közlése szerint 2014 januárjában a 2013. januári átlagos középhőmérsékletnél 2,6°C-kal többet mértek).

Januárban

A feldolgozóiparon belül

A tizenhárom alág közül tízben termelésbővülést, a többi három alágban 5,7 és 14,2 százalék közötti volumencsökkenést regisztrált a KSH az előző év azonos hónapjához képest.

A jelentősebb súlyú alágakból a feldolgozóipari termelés közel három tizedét adó járműgyártás kibocsátása kimagaslóan, 30,6 százalékkal nőtt. Az alágon belül a szakágazatok döntő többségében kiemelkedő növekedést mértek.

A második legnagyobb alág, a számítógép, elektronikai, optikai termék gyártása viszont megint visszaesett, ezúttal 12,6 százalékkal, elsősorban a híradás-technikai berendezések és az elektronikus fogyasztási cikkek iránti kereslet apadása miatt.

A feldolgozóipari rangsorban harmadik alág, a feldolgozóipari termelés majdnem egykilencedét képviselő élelmiszer, ital és dohánytermék gyártása 5 százalékkal bővült, mind a hazai, mind a külpiaci eladások kedvező alakulása miatt.

Átlag feletti volumennövekedést regisztráltak még a közepes súlyú fémalapanyag és fémfeldolgozási termék (9,3%), valamint a vegyi anyag, termék gyártásában (13,1 százalék). A jó teljesítmény az alágak rendelési  mutatóiban is tükröződik.

Folytatódott viszont a csökkenés a kisebb súlyú gyógyszergyártásban: a kibocsátás az alágak közül a legnagyobb mértékben, 14,2 százalékkal maradt el az egy évvel korábbitól.

Nem túl biztató: az új rendelések csökkentek

2014 januárjában a megfigyelt feldolgozóipari ágazatok összes új rendelése 3,3 százalékkal csökkent az előző év azonos hónapjához képest. Az új belföldi rendelések 14 százalékkal nőttek, azonban az új exportrendelések 5,4%-kal visszaestek. Az összes rendelésállomány 12,1 százalékkal haladta meg az előző időszakét.

Területi egyenlőtlenségek

2014 első hónapjában – 2013 azonos időszakához viszonyítva – az egy alkalmazásban állóra jutó ipari termelés 4,8 százalékos bővülése a legalább 5 főt foglalkoztató vállalkozások körében 1,5 százalékos létszámnövekedés mellett következett be.

Az ipari termelés mindössze egy régióban, Észak-Alföldön csökkent (-5,4 százalék) az előző év azonos időszakához képest. A legnagyobb mértékű volumenbővülést pedig a Nyugat-Dunántúlon (26,5 százalék) regisztrálták tavaly januárhoz képest. A többi régióban 0,6 és 11,9 százalék közötti növekedést mértek.