Így építhetne Ön is házat

A kormányzat az építőipartól várja a gazdaság fellendítését. Erre még akár pénzt is költene.
Kapcsolódó cikkek

Szeptemberben 50 százalékkal több építőipari munkáról kötöttek szerződést, mint egy évvel korábban. Ez egy olyan beszédes adat, hogy szinte magyarázni sem kell: az évek óta halódó ágazatban az uniós források és az állami útfelújítási megrendelések megtették a magukét.

 

 

A magánépítkezéseket is támogatnák

Ám, mint a fenti infografikonból is kiderül, a növekedésnek viszonylag kis része jött a házépítésből illetve más magánépítkezésekből. Ezen változtatna az ötlet, amelyet Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter dobott be, miszerint a jegybank növekedési hitelprogramját jövőre ki kellene terjeszteni a magánberuházások, magánlakások építésének támogatására is.

Saját forrás is kell azért

Az ötlet sok millió forintot hagyna  az építkezők zsebében. A hitelnet.hu elemzői kiszámolták, mit jelentene számokban, ha a jegybank a magánlakások támogatása mellett döntene.

„Egy ilyen fordulat nem biztos, hogy elegendő ösztönző erőt jelenthetne a még márciusban beharangozott esetleges szocpol-emelés helyett azoknak, akik már több hónapja várnak az építkezés elindításával. Ez a támogatási lehetőség minden bizonnyal fellendíthetné a pangó lakáshitel-piacot, akár nagyobb kedvezményt is jelenthetne a tervezett szocpol emelés helyett. A szükséges saját erő kérdését azonban nem rendezi, anélkül viszont nem hitelképes az igénylő” – mondta Fitos Szilárd, a hitelpiaci portál szakértője a HVG.hu-nak.